Nekada davno, naše bake i deke sa svojim roditeljima sređivali su bašte, sadili voće, povrće i cveće. I mi smo provodili sate igrajući se u pesku, prljavih ruku i musavog lica. Bili smo nasmejani, srećni, razigrani, ali i ZDRAVI.

Sličan ritual igranja uspostavljen je u obdaništima/vrtićima u Finskoj, a evo kakvi su rezultati.

Pročitajte još:

Finska je najsrećnija zemlja na svetu: evo na kojem mestu je Srbija

Kako izgleda školovanje u Finskoj: nema domaćih zadataka, ruča se u školi i nastavnici su najbolji drugari

Ceo svet je očaran kako izgleda školovanje u Finskoj: deca više neće učiti tradicionalne predmete

Kad su zaposleni u nekim obdaništima u Finskoj napravili travnjake i zasadili šumske biljke poput vreska i borovnice, a zatim dozvolili deci da se staraju o biljkama u žardinjerama, raznovsnost mikrobioma u crevima i na koži dece vrlo brzo je postala zdravija.

U poređenju sa drugom decom iz gradskih obdaništa, koja se igraju na betonskim, popločanim ili šljunkovitim igralištima, mališani iz ozelenjenih vrtića pokazali su porast broja T ćelija u krvi i drugih značajnih činilaca imunog sistema u roku od 28 dana.

“Takođe smo otkrili da je crevnaflora dece koja se igraju u zelenilu slična onoj koju imaju deca koja svakodevno posećuju šumu,” kaže naučnica Marja Rozlund sa Univerziteta u Helsinkiju.

Prethodna istraživanja pokazala povezanost ranog izlaganja zelenilu sa dobrim imunitetom, ali nije bilo dokazana uzročno-posledična veza. Ovaj finski eksperiment je prvi koji je pokazao da direktnim menjanjem detetovog gradskog okruženja može da se menja i njegova crevna flora a samim tim i njegov imunitet.

Ovo potvrđuje tzv. “biodiverzitetsku hipotezu”, koja kaže da je gubitak raznovrsnosti živog sveta u gradovima barem delimično odgovoran za skorašnji porast učestalosti bolesti povezanih sa imunim sistemom.

Među decom koja su se igrala napolju, na zemlji, travi i među drvećem, porast broja mikroba nazvanih gamaproteobakterije dovela je do jače imune odbrane njihove kože, kao i do povećanja koncentracije imunih ćelija u krvi i smanjenja koncentracije interleukina-17A, koji se povezuje sa autoimunim bolestima i alergijama.

“Za decu bi bilo najbolje ako bi se igrala u baricama i riljala po zemlji,” poručuje ekolog Aki Sinkonen sa Univerziteta u Helsinkiju i dodaje da bi deca trebalo da borave u prirodi pet puta nedeljno da bi to popravilo njihov imunitet.

Izvor: Detinjarije