Za zaštitiu od koronavirusa najvažnije su pravilna higijena i održavanje distance, ali uporedo je važno i jačanjeimuniteta.

Kako i se pri suočavanju sa virusom, prehladom i gripšom naše telo na najbolje izborilo i kako bismo smanjili rizik od oboljenja i teških simptoma, neophodno je da konstantno radimo na ojačavanju i negovanju svog imunog sistema.

Poznato je da vitamin C ima značajnu ulogu u očuvanja odbrmbenog meghanizma, ali imunolozi sada preporučuju još dva možna saveznika za imunitet - PROBIOTICI i VITAMIN D.

Pročitajte još:

PRIRODNI ANTIBIOTIK KOJI JAČA IMUNITET I ŠTITI OD VIRUSA I PREHLADA: Ovu namirnicu svi treba da imamo u kući

15 NAJBOLJIH PRIRODNIH LEKOVA ZA JAČANJE IMUNITETA: Štite od virusa i gripa, leče organizam i neophodni su za zdravlje

SASTOJAK NA KOJI ZABORAVJAMO, A ŠTITI NAS OD VIRUSA: Ovu hranu jedite što češće - odlična je za imunitet

Kako bismo imali jak imunitet, neophodno je da prvenstveno očistimo creva i spostavimo ravnotežu u crevnoj mikroflori. U ovoj nameri pomoći će izbalansirana ishrana i vlakna, ali je neophodno, naročito tokom sezone virusa, gruipa i prehlada, obratiti vežu pažnju na značaj probiotika.

Godinama, kao i sa lošom ishranom koja se naročito povećava tokom zimskih meseci, u našim crevima se talože toksini. Usled toga, dolazi do propustljivosti creva i oslabljene crevne sluzokože, a samim tim naše telo psotaje posložnije za razvoj infekcija, virusa, gljivica i loših bakterija.

Probiotici održavaju nivo dobrih i kvalitetnih bakterija u našom digestivnpom traktu, podstiču varenje, čiste creva i pozitivno utiču na jačanjeimuniteta.

Namirnice koje sadrže probiotike su: fermentisanahrana, kiseli kupus, jogurt, kefir, gljia kombuha, mladi sir, kiseli kupus, jogurt, kiseli krastavci...

Nastavak teksta pročitajte na sledećoj strani!

PageBreak

Savršeno komplementaran sa probioticima u cilju jačanja imuniteta jeste vitamin D. Tokom letnjih meseci potrebno je samo 15 minuta izloženosti Suncu kako bismo našem telu pružili potreban nivo vitamina D, ali tokom zime, nivo ovog vitamina drastično opada.

Deficit vitamian D može povećati rizik od pada imuniteta, problema sa kostima, pa čak i malignih oboljenja.

S obzirom da smo tokom zime više izloženi virusima, gripu i prehladama, a i Sunčevi zraci su oslabljeni, potrebno nam je više vitamina D.

Ovog vitamina tokom zime ima vrlo malo u hrani, a najviše ga sadrže namirnice poput šampinjona, kozjeg sira. soka od narandže, losos, blitva. žumance, tunjevina, ulje od jetre bakalara...

Mnogi imunolozi tokom zime preporučuju suplementaciju vitamina D, ali je važno da pre uzimanja suplemenata konsultujete se sa stručnjakom i odredite pravu dozu.

Pored vitamina D i probiotike, za imunitet su sjajni i cink, selen, kao i folna kiselina.

Napomena: Pre uzimanja suplemenata važno je da se konsultujete sa lekarom.

Izvor: Lovesensa