Hipotireoza je sistemski poremećaj izazvan nedostatkom tireoidnih hormona u perifernim tkivima organizma. Ovo stanje podrazumeva usporeni rad štitne žlezde, odnosno njenu disfunkciju.

Štitna žlezda aktivno utiče u metaboličkimprocesima u telu, odnosno sintetiše hormone koji utiču na funkciiju gotovo svih organa i tkiva. Tiroksin (T4) je ključni hormon štitne žlezde i od njega zavise mnogi procesi u organizmu: rast i razvoj tela, puls, telesna težina, apetit, kvalitet sna, raspoloženje itd.

Pročitajte još:

Poznati ruski iscelitelj otkriva: bolest štitne žlezde najviše pogađa ove ljude

DA LI VAS ŠTITNA ŽLEZDA SPREČAVA DA SMRŠATE: Ovih 6 simptoma pokazuju da se gojite zbog tiroide

4 koraka da sprečite oboljenje ŠTITNE ŽLEZDE: ovo je najbolja zaštita endokrinog sistema

Simptomi koji najčešće ukazuju na disfunkciju štitnežlezde su usporeni metabolizam, gojaznost, nedostatak energije, stalni osećaj umora, suva koža i kosa, sklonost ka depresivnim raspoloženjima.

Najbolji vid održavanja zdravlja štitne žlezde je prevencija, odnosno redovna i rutinska kontrola, kao i neophodno javljanje lekaru nakon osećaja prvih simptoma.

Zdrava i izbalansirana ishrana takođe su preduslov za očuvanje zdravlja štitne žlezde i smanjenje rizika od hipotireoze, a evo koje namirnice pozitivno utiču na funkcionisanje štitne žlezde:

Jabuke

Živa i drugi teški metali koji se nakupljaju u telu mogu biti jedan od uzroka za pojavu hipotireoze. U procesu detoksikacije od ovih metala može pomoći voće bogato pektinom - želatinastim vlaknima koji podstiču izbacivanje toksina iz organizma. To su jabuke (organske, sa korom), šljive, kruške i citursi.

Brazilski orah

Uzrok hipotireoze može biti i u nedostatku selena u organizmu. Brazilski orah je namirnica koja je najviše bogata selenom, a sadrže ga i jaja, sardine, tunjevine, mahunarke i određeni tipovi organskog mesa (piletina, govedina, ćuretina).

Leblebija

Hrana bogata vlaknima takođe može pomoći u prvenciji i ublažavanju tegoba sa zatvorom koji se često javlja kao simptom usled smanjnee funkcije štitne žlezde. Leblebije su dobar izbor, jer sadrže puno vlakana i cinka.

Seme bundeve

Namirnice bogate cinkom pozitivno utiču na funkcionisanje štitne žlezde - semenke bundeve, morski plodovi, mahunarke, orasi i semenke suncokreta.

Morske alge

Jod je neophodan za normalno funkcionisanje štitne žlezde, a najviše ga ima u morskim algama i ribi.

Riba

Masnije ribe sadrže omega 3 masne kiseline koje imaju sposobnost da regulišu upalne procese u organizmu.

Guggul

Ova biljka se vekovima koristi u ajurvedi, indijskoj medicini i pozitivno utiče na stanje hormona štitne žlezde.

Namirnice bogate vitaminom A

Vitamin A ima važnu ulogu u metaboličkom procesu i smanjuje nivo TSH (tiroidnog stimulišućeg hormona). Povećan TSH ukazuje na oslabljenu funkciju štitne žlezde. Namirnice koje sadrže vitamin A su šargarepa, spanać, kelj, maslačak, dinja, kajsija, bundeva...

Vitamin D

Kod osoba sa hipotireozom često je smanjen nivo vitamina D. Ovo je sunčani vitamin koji se dobija kada smo izloženi sunčevim zracima, dok ga u hrani ima u maloj količini. Namirnice bogate vitaminom D su šampinjoni, losos, žumance i ceđena pomorandža.

Izvor: Lovesensa