Doktori Mehmet Oz i Majkl Roizen u knjizi "Vi: mršavite" nude oprobane savete i recepte koji će vam pomoći da izgubite višak kilograma, budete zdraviji i osećate se bolje. Od 99 izdvajamo 5 saveta koje možete primeniti odmah!

Jedite sporije

Ako neposredno pre jela uzmete malu količinu prave vrste masnoća, možete zavarati svoj hormonalni sistem šaljući mozgu signal da ste siti. Ako pojedete malo masnoća 25 minuta pre obroka (otprilike 70 kalorija masnoća u obliku šest polovina orahovog jezgra, 12 badema ili 20 kikirikija), stimulisaćete hemijsku materiju koja će komunicirati s vašim mozgom i usporiti pražnjenje želuca da biste se duže osećali siti. (Potrebno je oko 65 kalorija masnoće da biste stimulisali tu hemijsku materiju, koja počinje da deluje za oko 25 minuta.) Na taj način sešćete za sto i jesti iz zadovoljstva, a ne zato što ste gladni - pa ćete tako pojesti manje. Prosečna osoba prestane s jelom mnogo pre nego što se oglasi njen signal za sitost, pa joj prema tome hormoni nisu ni potrebni da jave da li je sita. U svakom slučaju, treba da jedete sporije. Ako jedete poput mini usisivača, svojim hormonima nećete pružiti priliku da vam jave kad je dosta hrane.

Pročitajte još:

Za mršavljenje je neophodna prava MOTIVACIJA: evo šta je pokrenulo pevačicu Adel da oslabi 45 kg

Domaći čaj za mršavljenje: popijte 1 šolju pred spavanje i skinite masne naslage

Neverovatno naučno otkriće za mršavljenje: ako uveče popijete ovaj napitak, kilogrami će početi da se tope

Ne izbegavajte orašaste plodove

Od orašastih plodova nećete dobiti onoliko kalorija koliko biste očekivali jer sistem za varenje apsorbuje samo 5 do 15 odsto njihovih kalorija. To se događa zato što ljuska orašastih plodova i dobro žvakanje utiču na varenje. Još jedna prednost: lagano otpuštanje kalorija kroz sistem za varenje stvara produženi osećaj sitosti.

Morate da jedete da biste mršavili

Tačno znamo kako ste se osećali kad ste bili na dijeti. Gladni. Umirali ste od gladi. Jedva ste se suzdržavali od poriva da progutate veliku porciju sladoleda s prelivom. Taj recept za dijetu slobodno možete baciti u vetar. Zapravo, gladovanje vas može dovesti samo do jednoga - pantalona veličine šatora. Da biste pametno jeli i radili, cilj vam je da nikad ne budete gladni i da se nikad ne osećate loše zbog dijete, gde vam je jedini spas dvostruka porcija kalorične hrane. Ako glad (i hemijske materije u svom organizmu) držite pod kontrolom tako što ćete hraniti - a ne izgladnjivati - svoje telo, izbegavaćete nepromišljene postupke koji će dovesti samo do toga da se pretrpate nezdravom hranom.

Dodajte malo paprike

Crvena paprika smanjuje unos hrane kasnije tokom dana ako je pojedete ranije ujutru. Neki smatraju da je kapsaicin, sastojak paprike, katalizator koji smanjuje opšti unos kalorija i podstiče metabolizam na rad. Izgleda da funkcioniše i tako što sprečava čulne informacije iz sistema što je posebno delotvorno kod smanjivanja apetita u dijetama bez masnoća. Kapsaicin deluje tako što "briše" - ili barem usporava - poruku koja govori da ste gladni. Zato dodajte crvenu papriku svom omletu od belanaca.

Pijte vodu

Da biste smanjili osećaj gladi i izegli prejedanje, pre jela popijte jednu do dve čaše vode.

Izvor: Lovesensa