Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Siguran put do ravnoteže i zdravlja: suptilna danska masaža

Iza neprijatnih bolova u nogama ili blage asimetrije ramena mogu da se kriju znaci blokiranih emocija koje je potrebno ukloniti...

  Izvor: Foto: Profimedia

Svaki deo našeg tela ima sećanje. Događaji, emocije, traume ili lepe uspomene ostaju pohranjeni u našim ćelijama i formiraju bazu za neka buduća sećanja i reakcije. Brojne neprijatnosti duboko pohranjene u vidu energetskih blokova mogu nam biti prepreka a da toga čak i nismo svesni.

Telesna psihoterapija deo je psihoterapije koja se bavi ovim problemom a pristup se sastoji od kombinacije razgovora i fizičke podrške klijentu. Za mnoge koji su iskusili ovakav vid rada na sebi to je bilo oslobađajuće iskustvo koje im je pomoglo u daljem rešavanju neuroza, trauma ili odbrambenih mehanizama. Za našeg sagovornika karakteristična je primena masaže koja može biti snažna i delotvorna alatka u rešavanju problema modernog high-tech i high-stress čoveka.

O posebnom vidu telesnog ali i energetskog rada sa telom pričali smo sa Danielom Petrovićem, terapeutom danske masaže, tj. Body Self Development Systema. Ovaj sistem ustanovljen je u Danskoj krajem četrdesetih godina prošlog veka. Osnivač Erland Hartung razvio je specifičan način rada sa telom. To su dalje usavršili njegov sin i unuk i tako je nastalo ono što je danas širom sveta poznato kao Body SDS. Ova tehnika se bazira na radu na celom telu i na povezanosti uma i tela. Karakteristično je i što njome mogu da se otklone uzroci problema a ne samo simptomi.

Kakav je bio vaš prvi kontakt sa ovim sistemom rada i zašto ste se zainteresovali za usavršavanje u ovoj oblasti?

"Moj susret sa Body SDS-om desio se sasvim slučajno 1999. godine u Kopenhagenu. Sa 28 godina osećao se jako loše. Imao sam skoro sve simptome hroničnog stresa: depresiju, nesanicu, lošu probavu, bolove u zglobovima, iritabilnost... U Dansku sam otišao zbog rata u Bosni, kao izbeglica, i ratne traume ostavile su trag na meni. Tek kasnije sam saznao da sam zapravo imao posttraumatski stres sindrom, koji nije bio otkriven i tretiran, a i da su ga doktori prepoznali, verovatno bi mi ponudili lekove. Na svu sreću, nisam počeo sa lekovima već sa upoznavanjem samog sebe.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj