Drvo myristica fragrans je jedinstveno po tome što nam daruje dva začina: oraščić koji je koštica voća i muskat (mace), crvena opna obavijena oko njega. Uzgaja se na indonežanskim i karibskim ostrvima i na indijskom potkontinentu. Prema ajurvedi, muskatni oraščić spada u grupu začina koji greju i oporog je, aromatičnog ukusa. Dobar je izvor vitamina A i C i pun je minerala kao što su kalcijum, kalijum, gvožđe i mangan.

Ajurveda preporučuje da prstohvat mlevenog oraščića u toplom mleku može da nam pomogne lakše da zaspimo, a dodat supama i varivima pomaže varenje. Kao i karanfilić, oraščić sadrži eugenol kojem se pripisuju neverovatna analgetska i antibakterijska svojstva.

Karanfilić: začin u službi našeg zdravlja...

Koristi se za bolju cirkulaciju, protiv grčeva, upala i kod infekcije bubrega. Još stari Rimljani su znali da je dobar za mozak. Zahvaljujući svojoj komponenti miristicinu povećava koncentraciju, stimuliše i prema nekim istraživanjima štiti protiv degenarativnih bolesti kao što je Alchajmer. U knjizi "Joga bilja" ističe se da je jedan od najboljih začina za povećanje absorpcije nutritivnih elemenata iz hrane i stoga se dobro kombinuje sa đumbirom i kardamomom.

Prava hrana za mlađi mozak...

U kuhinji ga, kao što sam već spomenula, koristite umereno, što zbog narkotičkog efekta, tako i zbog ukusa koji nadvladava druge. Odlično se slaže sa cimetom, đumbirom, kardamomom, korijanderom, kimom i biberom.

Probajte slatke i slane kombinacije sa 1/8 kašičice sveže struganog začina:

  • kao Italijani, dodajte sveže narendani muskatni oraščić punjenju za raviole od bundeve i rikote ili narendajte u sveže skuvanu čorbu od bundeve
  • kada ga dodate povrću iz porodice kupusa, ima divnu moć da mu smanji gorčinu
  • pospite ga po sveže blanširanim salatama
  • dodajte ga u pilav sa povrćem - na malo rastopljenog gija ili kokosovog ulja ispržite sitno seckanu glavicu crnog luka, dodajte ljutu papričicu, kašičicu izrendanog đumbira, krompir, boraniju i šargarepu iseckane na 5mm kockice i 1/4 šolje graška, pa pržite par minuta. Ppospite sa 1/2 kašičice kurkume, 1/8 muškatnog oraščića, 1/8 mlevenog karanfilića, 1/4 cimeta, promešajte i na kraju dodajte šolju ispranog pirinča. Sve sastojke dobro sjedinite, začinite sa solju i biberom, pa uspite vodu da ogrezne. Poklopite pa ili kuvajte na ringli oko pola sata ili stavite u prethodno zagrejanu rernu.
  • odličan je začin za hladnije vreme, dodajte ga toploj čokoladi od kozijeg mleka sa malo cimeta ili u zagrejani sveže ceđeni sok od jabuke umešajte malo muškatnog oraščića i cimeta
  • pospite po tek skuvanoj jutarnoj kaši od ovsa, prosa ili kinoe
  • dopunjuje ukus svakog sira - isprobajte ga u bešamel sosu sa rendanim kozijim sirom

Ajurvedski lek protiv dijareje

Za nekog ko pati od dijareje usled lošeg varenja preporučuje se da oko 5gr do 15gr mlevenog muskatnog oraščića pomeša sa sokom od jabuke ili bananom.

Za reumatske bolove i išijas

Zagrejte malo mlevenog muskatnog oraščića sa susamovim uljem dok se ne izmešaju i dobije ujednačena braon boja. Ostavite da se ohladi, procedite i nanesite (isključivo spoljašnje) na bolne delove tela.

Protiv akni i ožiljaka
Anegdotalno, kada od malo mlevenog oraščića i meda napravite pastu, ona je dobra kao maska za lice i pomaže uklanjanje akni i minimiziranju ožiljaka.