Vid je jedno od najdragocjenijih čula kojim doživljavamo spoljašnji svet: njime zapažamo oblike, prostor, uočavamo kretanje i boje. Ovo čulo se sastoji od oka, vidnog živca i središta za vid u velikom mozgu, no ponekad se svi ti fini delovi našeg vida umore ili korelacija među njima više ne funkcioniše. Mnoge moderne navike štete dugoročnom zdravlju očiju.

Oštećenje ili gubitak vida značajno ograničavaju kvalitetu života, a među najveće neprijatelje našeg vida spadaju nekvalitetna ishrana, zagađenost vazduha, preterano naprezanje očiju čitanjem pod slabim, neadekvatnim svetlom, dugotrajan rad na računaru ili prekomerno gledanje televizije. Zbog tih izazova pred koje svakodnevno stavljamo svoje oči javljaju se problemi umornih očiju, zamagljenost vida, suvost, treperenje oka, kao i pojava tačkica.

U prirodnom pristupu lečenju postoje različite varijante negovanja ovog vrlo važnog organa, a u svemu ključnu ulogu ima prehrana. Prilično iznenađuje činjenica koliko je mnogo esencijalnih nutrijenata važno za održavanje i podršku zdravlja očiju, ali i dobrog vida. Posebno su važni karotenoidi (lutein i zeaksantin) jaki antioksidansi koje možemo naći u zelenom lisnatom povrću (spanać, blitva, kelj), crvenom (borovnice), žutom (kukuruz) i narančastom (šargarepa), voću i povrću.

Ako su vam vaše mame ili bake kad ste bili mali govorile da bi trebalo da jedete šargarepu za dobar vid - zaista su bile u pravu. Za zdrave oči trebalo bi pojesti čak pola kilograma šargarepe dnevno, pa ju je najbolje kombinovati s drugim zdravim namirnicama.

Ključni vitamini

Za zdravlje očiju u najranijoj dobi pobrinula se priroda - majčino mleko posebno je bogato karotenoidima koji su u tom obliku i lako ugradivi u mladi organizam. Za razliku od karotenoida iz majčinog mleka oni iz povrća teže tome da se apsorbiraju, pa povrće treba kratko prokuvati i uzimati ga s kvalitetnim mastima, poput nekoliko kapi maslinovog ulja ili s malo maslaca.

Osim luteina i zeaksantina, za zdravlje očiju važni su i vitamini A, B, C i E, kao i minerali poput magnezijuma, hroma, selena i cinka. Sklonost prirodnim lekovima nateraće vas da posegnete za rešenjima iz bakine apoteke. U njoj ćete pronaći mnoge kulinarske sastojke poput začina, lekovitih biljaka, egzotičnog bilja, ali i običnog korenastog povrća, kao i orašastih plodova. Ako ih redovno konzumirate, svi oni igraju veliku ulogu u očuvanju zdravlja očiju.

Šafran

Šafran je poznat kao začin dobijen iz prašnika cveta šafrana. Može dostići vrlo visoku cenu, zavisno od kvaliteta. Kada se koristi u terapijske svrhe, istraživači tvrde da može pridoneti očuvanju vida, naročito u poznijim godinama. Istraživanja u Sidneju i Akili potvrdila su da šafran štiti naše oči od štetnog delovanja ultraljubičastih zraka i usporava razvoj bolesti oka kao što je makularna degeneracija koja vodi ka "staračkom slepilu". Možete ga nabaviti u biljnim apotekama (kao dodatak prehrani koji dolazi u obliku kapsula ili u prahu).

Sikavica

Sikavica je divlja mediteranska biljka čiji je važan ekstrakt silimarin. On se uglavnom koristi kod lečenja akutnih i hroničnih bolesti jetre. Važno je znati da se dobro zdravlje jetre direktno povezuje sa zdravljem očiju. Važni sastojci, koji su ključni za oporavak očiju, uskladišteni su u jetri pa možemo reći da naša jetra "hrani" naše oči.

Borovnica

Borovnica je bogata bioflavonoidima,­ pigmentima iz voća i povrća, za koje postoje naučni podaci o blagotvornom učinku na organizam. Za naš vid važan je ljubičasti pigment rodopsin koji nalazimo u mrežnici oka. Ima veliku osetljivost na svetlost pa je odgovoran za noćni vid. Još su u Drugom svetskom ratu piloti britanske vojske jeli džem od borovnica kako bi bolje videli tokom noćnih borbenih letova.

Ginkgo biloba

Vekovima se koristi kao pomoć zdravlju očiju i kod problema sa središnjim živčanim sistemom jer povećava cirkulaciju u zadnjem delu oka. Lekari ga preporučuju kao pomoćni tretman kod lečenja makularne degeneracije i glaukoma. Ljudi s problemima rada srca bi trebalo da se posavetuju s lekarom pre uzimanja ginka.

Vidac

Vidac je biljka koja se u narodu vekovima koristi pri lečenju različitih iritacija oka. Koristi se kao čaj i u obliku obloga. Preporučuje se kod zamora očiju od čitanja i dugotrajnoga gledanja u ekran kompjutera, kod upale rožnjače, konjunktivitisa.

Komorač

Komorač možemo jesti svež, piti čaj ili njime ispirati oči ako imamo problema s vidom. Neki izvori navode da se komorač čak koristi kod prevencije katarakte.

Jaborandi

Jaborandi je biljka koja raste u gustim tropskim šumama Južne Amerike. Već više od sto godina koristi se u homeopatskoj medicini kod pacijenata s glaukomom jer sadrži smesu alkaloida koji umanjuju očni pritisak.

Nažalost, preparati od te čudesne biljke još nisu dostupni u našim apotekama, ali možete ih naručiti od distributera homeopatskih lekova.

Šargarepa

Šargarepa se koristi kod problema vezanih uz slabovidnost, dioptriju, pa čak i kod katarakte. Popijte dva puta dnevno, ujutro i uveče, jednu čašu svežeg soka od šargarepe.

Beli luk

Beli luk se može koristiti kao tretman za čišćenje očnih sočiva. Polako sažvačite dva-tri bela luka ili pijte nekoliko kapi tinkture od belog luka dnevno. Badem i biber su takođe blagotvorni za oči. Sameljite sedam badema s pola grama crnog bibera. Mešavinu praha razmutite u decilitru vode, zasladite medom ili sladom i popijte. Ovaj tretman pomaže nam da ponovno steknemo vrhunac snage i jasnoću vida.

Magnezijum-sulfat

Magnezijum-sulfat otopljen u vodi koristi se kao kupka za opuštanje i radi izbacivanja metabolički štetnih stvari kroz epidermu (spoljašnji sloj kože). No manje je poznato da se istom kupkom dva puta dnevno mogu ispirati oči tokom dužeg razdoblja. Pomaže kod suvoće očiju.

Žumance jaja

Žumance jaja bogato je sumporom, lecitinom, aminokiselinama i luteinom. Sve su to važni nutrijenti kojima trebamo hraniti naše oči.

Jedan ili više navedenih sastojaka možete koristiti kao dodatke redovnoj prehrani. Ako prirodnim putem želite zaštititi i poboljšati zdravlje svojih očiju, morate biti strpljivi i istrajni u sprovođenju tretmana. Ako imate ozbiljnih problema s vidom ili bolest očiju, svakako morate ići kod očnog lekara. Poslušajte upute i uzimajte lekove koje vam lekar preporuči. Današnja tehnologija pomaže u rešavanju raznih očnih problema. Informišite se i u saradnji s lekarom odlučite koje su najbolje opcije za vas.

Izvor: Sensaklub.hr