Ako biste započeli putovanje duboko u centar vašeg mozga, tamo biste našli žlezdu u obliku šišarke. Veličine zrna pirinča, ova sićušna žlezda igra značajnu ulogu u tome kako spavamo, kako se ponašamo, donosimo odluke i doživljavamo stvarnost. Pinealna žlezda koja zdravo funkcioniše je od suštinskog značaja za psihološki razvoj, vrhunske performanse i duhovno buđenje. U ovom tekstu ćemo istražiti šta ova žlezda radi, zašto generalno ne radi kako treba i kako da je regenerišemo, piše Snežana Bujošević.

Pinealna žlezda deluje kao merač svetlosti u telu. Prima informacije o svetlosti kroz oči, a zatim šalje hormonske poruke telu. Ova sićušna žlezda prenosi informacije o dužini dnevnog svetla, koje se obično nazivaju cirkadijalnim ritmom. Pinealna žlezda govori svakom drugom delu telu da li je svetlo ili mračno napolju, u kom godišnjem dobu se nalazite i daje informaciju o dužini dana, odnosno noći.

Ako bi ste se u potpunosti sklonili iz vašeg modernog okruženja sa satovima i kalendarima, vrlo brzo biste shvatili vitalnu ulogu koju ova žlezda ima u održavanju vaše veze sa prirodom. U knjizi „Medicina budućnosti”, Džejkob Liberman objašnjava da veličina pinealne žlezde kod životinja varira u zavisnosti od geografske lokacije životinje. Životinja koja živi bliže ekvatoru imaće manju pinealnu žlezdu od životinje koja živi dalje na severu ili jugu. Što životinja više treba da se prilagodi promenljivom okruženju, pinealna žlezda će biti sve veća. Prema Libermanovim rečima: „Danas se pineal prepoznaje kao žlezda sa jednom od glavnih uloga u svakom aspektu funkcionisanja ljudskog tela. Deluje kao ‘regulator regulatora’. Pored dokumentovanih efekata na reproduktivnu funkciju, rast, telesnu temperaturu, krvni pritisak, motoričke aktivnosti, spavanje, rast tumora, raspoloženje i imuni sistem, čini se i da je faktor dugovečnosti.”

KALCIFIKACIJA PINEALNE ŽLEZDE

Za razliku od većeg dela našeg mozga, krvno-moždana barijera ne izoluje pineal od ostatka našeg tela. Umesto toga, pineal dobija ogromnu količinu krvi, po količini odmah iza bubrega. Okružena i uronjena u cerebrospinalnu tečnost, ova žlezda kao da kampuje u maloj pećinskoj oblasti iza i iznad hipofize. Devedesetih godina, britanska naučnica Dženifer Luk otkrila je visoku koncentraciju fluorida u pinealnoj žlezdi svojih ispitanika. Fluor, koji se obično nalazi u većini voda iz gradskog vodovoda, kao i u pesticidima, akumulira se u pinealu više nego u bilo kojem drugom delu tela. Ova akumulacija fluora formira kristale fosfata, stvarajući tvrdu ljusku oko pineala zvanu kalcifikacija.

Studije pokazuju da kalcifikacija pinealne žlezde snižava proizvodnju melatonina i tako narušava ciklus sna. Takođe remeti regulaciju cirkadijalnog ritma. Veruje se da je fluorizovana voda jedan od glavnih uzroka kalcifikacije u pinealnoj žlezdi. Dokazi sugerišu da deca mnogo ranije ulaze u pubertet, što je posledica konzumiranja fluorisane vode. Izloženost fluoru u studijama na životinjama otkrila je da smanjuje melatonin i dovodi do ubrzanog seksualnog razvoja kod ženki. Nedavna studija iz novembra 2019. godine objavljena u časopisu Biological Trace Element Research otkrila je da je, kada su hranili muške pacove hranom oslobođenom fluorida, to stimulisalo rast pineala. Jednostavno rečeno, kada nam se pinealna žlezda kalcifikuje, mi se pomeramo iz ravnoteže sa prirodom i remete se biološke i moždane funkcije.

ZAŠTO JE VAŽNO DEKALCIFIKOVATI PINEALNU ŽLEZDU

Jasno je da ne želimo da nam se smanji proizvodnja melatonina, da se poremete naš cirkadijalni ritam i reproduktivna funkcija. A ovo su samo neke od posledica kalcifikovane pinealne žlezde. Spavanje je vitalna biološka funkcija dizajnirana tako da nas obnovi i regeneriše svake noći. Kada se pinealna žlezda kalcifikuje, veruje se da utiče na kvalitet sna. Loš san smanjuje mentalne performanse i kognitivno funkcionisanje, a čini nas sklonim bolestima. Na mnogo načina, pineal je veza našeg tela sa prirodnim svetom. Dekalcifikacija pinealne žlezde je važan deo našeg buđenja, jer to povećava našu percepciju stvarnosti.

TRI KORAKA DO DEKALCIFIKACIJE PINEALNE ŽLEZDE

Da biste dekalcifikovali pinealnu žlezdu, potrebno je uraditi tri stvari:

  1. Eliminisati određene namirnice i faktore okoline koji uzrokuju dodatnu kalcifikaciju.
  2. Ukloniti postojeće kalcifikacije.
  3. Kreirati spoljašnje okruženje koje podržava zdravo funkcionisanje pinealne žlezde.

Brojne supstance izazivaju kalcifikaciju pineala u organizmu, ali dva primarna uzroka kalcifikacije, koja su potvrđena naučnim istraživanjima su fluor i sintetički kalcijum. Eliminisanje potrošnje i izloženosti fluoru i sintetičkom kalcijumu pomoći će vam da zaustavite dalje kalcifikacije u telu i mozgu. U istraživanju o delovanju fluora, Pol Konet i još dvojica naučnika objašnjavaju kako fluor šteti našem mozgu, kostima i bubrezima. Postoji, na primer, preko 50 studija koje pokazuju da fluor smanjuje ljudsku inteligenciju.

Hlor je u istoj klasi hemikalija (koje se zovu halidi) kao fluor. Hlor takođe ima efekat kalcifikacije na pinealnu žlezdu. Da biste saznali zasigurno, možete se obratiti lokalnoj opštini i zatražiti izveštaj o vodi. Pod pretpostavkom da vam je voda fluorisana i hlorisana, najbolje rešenje je filtriranje vode. Izazov je u tome što je fluor veoma teško filtrirati iz vode. Većina komercijalnih filtera ne filtrira fluor (hlor je lakši za filtriranje). Filteri uglavnom funkcionišu na osnovu obrnute osmoze ili prečišćavaju vodu uz pomoć ugljeničnih blokova. Uopšteno govoreći, filteri za obrnutu osmozu su bolji u uklanjanju fluorida. Kvalitetni filteri sa ugljeničnim blokovima su efikasni u filtriranju skoro svega osim, nažalost, fluorida. Kada birate filter za vodu, postarajte se da je atestiran u nekoj nezavisnoj laboratoriji i dobro se informišite pre nego što investirate svoj novac.

Možda je najsigurniji način da uklonite sve iz svoje vode uključujući fluor i hlor da je destilujete. Jedino morate imati na umu da destilacija vode oduzima sve blagotvorne minerale koji se nalaze u njoj, tako da bi ste onda morali da uvedete adekvatnu suplementaciju određenih minerala koji se nalaze u običnoj vodi.

Koristite alternativne paste za zube. Zapitaćete se zar fluor ne sprečava kvarenje zuba? Zar to nije razlog zašto gradovi uopšte stavljaju fluor u naše vodosnabdevanje? Međutim, dokazi ne potkrepljuju ovu tvrdnju. Podaci pokazuju da nema razlike u kvarenju zuba između nacija koje stavljaju fluor u svoju vodu i onih koje to ne rade. Cochrane Collaboration, grupa lekara i istraživača, krenula je u utvrđivanje uticaja fluorida na stomatološku negu. Pronašli su samo deset studija sa dovoljno naučnih dokaza, koje su utvrdile da „fluorizacija ne štiti desni i zube na značajan statistički stepen”.

Na tržištu možete pronaći mnoge alternativne proizvođače paste za zube, samo proverite sastav u njima pre nego što ih upotrebite. Možete napraviti i vašu tečnost koja se pravi sa maslinovim uljem, kokosovim uljem, destilovanom vodom i esencijalnim uljima. Treba vam samo nekoliko kapi tečnosti da bi vaši zubi bili čisti, a jedna flaša može da vam traje mesecima. Možete i sami napraviti svoju pastu za zube mešavinom kokosovog ulja i sode bikarbone.

Kalcijum je od suštinskog značaja za jake kosti, zar ne? Da, ali kada je taj kalcijum u sintetičkom obliku, on takođe ima kalcifikujući efekat na pinealnu žlezdu i druga mesta u organizmu. Suplementi kalcijuma takođe su povezani sa većom stopom srčanog udara kod starijih žena. Većina suplemenata kalcijuma sadrži kalcijum-karbonat, poznati agens za kalcifikaciju. Ako vam je potreban dodatni kalcijum u ishrani, konzumirajte više organskih celih namirnica kao što su spanać, kelj, brokoli, susam, čija semenke i kinoja. Izbegavajte flaširane i instant čajeve. Zeleni i crni čaj su puni antioksidanata. Koje su prednosti čaja bez fluorida? Istraživanja pokazuju da mladi listovi čaja imaju daleko više antioksidanata od starijih listova. Sa fluorom, srećom, to je obrnuto: što je lišće starije, to je nivo fluorida veći. „Beli čajevi” imaju najmanje fluorida i najviše antioksidanata. Najbolje je da izbegavate flaširane čajeve, instant čajeve i sve komercijalne brendove čaja sa niskom cenom ako ste zainteresovani za dekalcifikaciju pinealne žlezde. Čaj Yerba Mate sadrži pet puta više antioksidanata od zelenog čaja, kao i čist izvor kofeina. Yerba Mate takođe ima petinu količine fluorida koji se nalazi u zelenom čaju. Ovaj visokoenergetski čaj dolazi u dimljenoj i nedimljenoj verziji. Ako ćete da ga pijete, izaberite nedimljenu sortu, jer je sve što je izloženo dimu kancerogenije.

Jedite organske cele namirnice i izbegavajte prerađenu hranu. Konvencionalno uzgajani proizvodi prskani pesticidima i prerađena hrana su dvostruko štetni za pinealnu žlezdu. Fluoridi i njihova visoka toksičnost čine ih efikasnim sastojkom komercijalnih pesticida. Dve vrste pesticida prskanih na namirnice koriste fluor: kriolit i sumporni fluor. Kriolit se u velikoj meri koristi na proizvodima od grožđa. Mnogi uzgajivači takođe prskaju kriolit na razno povrće, poput brokolija, kupusa i kelja.

Izvor: Sensa