Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

5 načina disanja za ispunjeniji život

"Svakoga dana kada se probudim pomislim - dišem! Ovo je dobar dan"- Iv Ensler

  Izvor: Foto: Profimedia

Pet načina disanja mogu da se koriste kao posebne vežbe za fizički, mentalni i duhovni razvoj, svaki sa posebnim ciljem:

1. Disanje fizikalizacije: disanje središtem abdomena.

Obavlja se vrlo duboko i lagano. Središte abdomena se puni energijom i prirodno se širi prema napred. Izme­đu udaha i izdaha zadržite dah nekoliko sekundi. Izdah je dva ili tri puta duži od udaha.

3 promene u ritmu disanja: šta nam govori naš dah...

Rezultat ovakvog disanja je sakupljanje fizičke energije, mentalne stabilnosti i ubrzanje cirkulacije.

2. Disanje moći: disanje središtem područja želuca.

Za vreme udaha podrucje Ču-Kan (područje želuca) se širi prema spolja, a za vreme izdaha skuplja. Trajanje izdaha je duže od udaha, a izmeđ­u udaha i izdaha treba nekoliko sekundi zadržati dah. Rezultat je razvoj izdržljivosti, tolerancije i trpljenja.

3. Disanje ljubavi: disanje područja srca.

Udah i izdah su dugi, koncentrisani u području srca. Trajanje udaha i izdaha je skoro jednako, a dah se ne zadržava. Disanje je prirodno glatko sa sporim pokretima. Ovim se uskla­uđje ritam srca i ravnomerna cirkulacija krvi i drugih tečnosti.

4. Disanje inteligencije: disanje područjem grla.

Obavlja se iz grla i korena grla uz jači udah i slabiji izdah. Za vreme udaha, dah se koncentriše u području grla i korena jezika nekoliko sekundi, a onda se oslobađ­a. Posledica tog disanja je razvijanje oštrih čula za fizičku i mentalnu koncentraciju na određ­eni cilj. Razvija se jasno posmatranje i prodoran uvid u probleme i podstiče se intelektualno razumevanje.

5. Disanje spiritualizacije: disanje područjem srednjeg mozga.

Obavlja se unutrašnjim središtem glave. Udah je spor ali oštar, kao da dišemo prema vrhu glave, uz osećaj podizanja tela. Udah je ravnomeran i kontinuiran, što duži. Na vrhuncu udaha, vazduh se brzo i blago oslobađ­a.

Disanjem do balansa...

Izdah bi trebalo da bude usmeren na usta. Posledica je spiritualizacija naše relativne svesti prema univerzalnim razmerama i ovo disanje služi oslobađ­anju naše percepcije.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj