Iako je za kvalitetne intimne odnose važna povezanost partnera, energetska konekcija, strast i privlačnost, kako na fizičkom, tako i na emotivnom i intelektualnom nivou, u poboljšanju zadovoljstva mogu pomoći i određene namirnice. Zdrava ishrana na tanjiru pre vođenja ljubavi može učiniti mnogo dobrih stvari – kao što je poboljšanje protoka krvi, povećanje energije i seksualne izdržljivosti, podizanje raspoloženja, pa čak i poboljšanje libida. Džesika Krendal, sertifikovani edukator za dijabetes i portparol Akademije za ishranu i dijetetiku, otkrila je koje namirnice mogu povoljno uticati na erotsku energiju.

Saznajte koja hrana može povboljšati intimne odnose:

1. Ostrige - Kao moćne afrodizijake koristili su ih i stari Grci i Rimljani. Ostrige imaju visok sadržaj cinka, koji je povezan sa većim brojem spermatozoida, prema nekoliko studija. Romantična večera u kojoj dominiraju ostrige može biti sjajan uvod u emociju i energiju koja sledi u ostatku večeri.

2. Crna čokolada - Zbog visokog sadržaja antioksidanata, crna čokolada ima mnogo koristi za zdravlje srca, ali može pomoći i da se pojave dodatne varnice u spavaćoj sobi. Flavonoli iz crne čokolade pomažu da se poveća protok krvi, što zauzvrat pojačava zadovoljstvo i osetljivost na dodir. Potražite tamnu čokoladu napravljenu sa najmanje 60 posto kakaa za desert.

3. Cvekla - Cvekla je prepuna kalijuma, još jedne hranljive materije koja pomaže u protoku krvi. Ova izuzetno zdrava namirnica može biti dobar izbor za ssalatu, čorbu ili prilog dok uživate u obroku sa partnerom.

4. Orašasti plodovi i semenke - Bademi, indijski oraščići i kikiriki su bogati magnezijumom, što može pomoći u povećanju energije i cirkulacije. Seme bundeve je sitno, ali moćno: bogato je magnezijumom, kalijumom i cinkom, tako da je odlično za poboljšanje protoka krvi. Neka istraživanja ukazuju da povoljno deluje i na nivo testosterona. "Studije o tome su ograničene", upozorava Džesika Krendal. "Ali oni su zdrava užina, tako da ih nije štetno jesti - i mogu biti od pomoći."

5. Lubenica - Letnje osveženje je prirodno hidratantno, što ga čini voćem koje može pomoći u jačanju zaostalog libida. Dobar je izvor kalijuma, takođe može pomoći u cirkulaciji.

6. Avokado - Pun nezasićenih masti i vitamina E, avokado pomaže da obezbedi zdrava ulja koja su vam potrebna da bi stvari tokom intimnih odnosa funkcionisale nesmetano. "Ako nemate dovoljno masti, onda je obično vaša koža suša, kosa i nokti su lomljiviji, a i drugi delovi su takođe suvi", objašnjava Krendal.

Izvor: Sensa