Svi su se okretali za ženom u crvenoj haljini na visokim štiklama. Bio je sunčan dan posle kiše, ni nalik na jesen kakva je stigla, zemlja je još bila vlažna, ali Vladica Đorđević, C.F.M.W. i internacionali voditelj za Access Consciousness tehniku, ni za šta od toga nije marila. Uzdignute glave, širokog osmeha, privlačila je pažnju i prolaznike. "To je sve zbog energije, mila", šapnula mi je. I bila je sasvim u pravu. Mogla je tu crvenu haljinu i visoke štikle da nosi i neka druga žena, i da poput senke prošeta ulicom i nestane iza ugla, kao da tu nikada nije ni bila. "Moji dani su puni događaja i kreacija, a energije imam beskonačno", kaže Vladica, koja je pre tri godine tehniku Access Consciousness donela u Hrvatsku, a ta tehnika danas ima preko 40 voditelja. U Srbiju je pre dve godine donela ovu tehniku i danas ovde ima više od deset Bars voditelja. Vodila je radionice i na Kostarki, u Los Anđelesu, Italiji, Norveškoj, Finskoj, Danskoj, a u Švedskoj gde i živi otvorila je svoj studio za jogu, meditaciju i Access alate.

Pored toga što je Access facilitator, Vladica je tri i po godine u Švedskoj studirala homeopatiju na Akademiji za homeopatiju i bila je kod Jorgosa Vitulkasa (George Vithoulkas) na seminarima u Grčkoj. Inicijaciju u Kria jogu dobila je 2000. godine u Švedskoj od Swamija Prajnanananda, završila je i Kundalini jogu u Los Anđelesu i još dve godine u Švedskoj. Geri Daglas i Dain Hir (Gary Douglas i Dain Heer), osnivači Access Consciousness, bili su uz nju u najtežim trenucima života i podelili sa njom svoje znanje i energiju koju Vladica sada prenosi dalje.

Koje emocije dovode do raka jajnika i materice i kako holistička ginekologija može da pomogne...

Vladica je rođena u istočnoj Srbiji pre 54 godine, a u Švedsku je otputovala sa roditeljima kada je imala deset godina. Tamo je završila studije i počela da radi za američku korporaciju za ekonomiju i marketing. O tome da u životu nema slučajnosti i sama Vladica priča, dok objašnjava kako je stupila u kontakt sa Access tehnikom: "Godine 2009. dobila sam mejl s pozivom na radionicu Access Foundation koju sam odbila. Ponovo sam dobila upit nekoliko dana kasnije u kompleksu gde sam se bavila organizacijom raznih događaja. Kad sam po treći put dobila poziv, moj direktor je insistirao da odem. Ja sam već tada studirala sve moguće modalitete - od homeopatije, joge i koučinga do ličnog razvoja i liderstva (personal development i leadership).

PageBreak

Access nas uči da budemo prisutni u sadašnjosti

Nisam bila zainteresovana za nešto novo. Ipak, odlučila sam da se nađem sa devojkom koja je držala prezentaciju za Access, koja mi je preporučila dve knjige "Embodiment" od dr Daina Hira i "Magic. You are it. Be it." Odmah sam pročitala te, i sve druge njegove knjige i jednostavno sam znala da je to to. Odlučila sam da odem na sve radionice i za godinu dana postala sam sertifikovani globalni facilitator".

Često nas najteži događaji u životu nagnaju da se najviše okrenemo sebi i svom biću. Vama je to bio gubitak sina na tragičan način. Ipak, posle svega ste pronašli snagu i smisao. Koliko su tome doprinele tehnike kojima ste se do tada bavili, a koliko Access Consciousness koji ste otkrili?

Kao što često pričam kada vodim uvodna predavanja, moj život je bio dramatičan i u pozitivnom i u negativnom smislu.

Šta da naručimo iz kosmičke kuhinje: koji ukusi prijaju našem srcu...

To je način na koji smo odgajani da živimo u polaritetu. Nije sve bilo mračno, imala sam mnogo lepih momenata kada mi se sin rodio, a posle i ćerka. Imala sam divan posao koji mi je dao mogućnost da vidim svet i družim se sa ljudima na visokim pozicijama u svetu biznisa. I brak nije bio trinaest godina mračan, bilo je mnogo lepih momenata, putovali smo svetom, kreirali... Kao što sam pričala, nešto u meni je stalno tražilo odgovore i više. Da li postoji nešto drugo iza ove realnosti? Da li postoji mogućnost da nađem neki mir i izađem iz brige, kontrole i nemira koji bi mi bio u telu? Želela sam jednostavno da se svaki dan probudim srećna i ispunjena, bez obzira na to da li imam materijalno stanje kakvo ova stvarnost nudi. Tako je počelo to moje traženje i put ka holistici. Ne znam tačno da vam kažem koliko je koja od svih tehnika tome doprinela. Razlika je u tome što Access Conscioussness funkcioniše na vrlo brz i lagan način. Naravno, kao i sve ostale tehnike, ako se ne praktikuje, ne dobija se rezultat.

Prošlost ne možemo otkloniti, treba je otpuštati, dan po dan. Da li je to ono u čemu se Access izdvojio i pomogao tamo gde su kod mnogih zakazale psihoanaliza, bihejvioralne terapije pa i brojni energetski tretmani?

Access nas uči da budemo potpuno prisutni u sadašnjem trenutku i da funkcionišemo iz pitanja koje nosi mogućnosti, koje nam daje izbor iz kog možemo dati doprinos sebi i svetu. Ako smo prisutni u trenutku kada biramo, onda možemo percipirati energiju budućnosti i tako primiti svesnost o svom izboru.

Pre Access-a Vaš život je bio dramatičan, kako ste i sami izjavili - imali ste teško detinjstvo, težak brak i vrlo bolan razvod, a onda je usledio i tragičan gubitak. Time ste i sami potvrda da život uvek ima smisla, i u najtežim uslovima, do poslednjeg daha. Kako danas gledate na ta iskustva? Da li iz njih crpite snagu za budućnost, postavljajući sebe kao primer drugima da mogu imati srećan život uprkos svemu?

Naš život se pokazuje na način na koji ga gledamo. Kada ne gledamo na život kao da je nešto pravilno, dobro, loše, grozno, zlobno, opako, nesavršeno, onda kreiramo život iz tih elemenata. Kada bismo pogledali na život kao ono što jeste i kao situacije koje se mogu promeniti a ne probleme koje treba da rešimo, onda bi sve izgledalo drugačije. To što sam promenila sa Access alatima je da ne upadam više u reakcije i autorespondere života. Pogledam situaciju i postavljam pitanje:

 • Šta je ovo?
 • Mogu li ja ovo da promenim?
 • Kako mogu to da promenim?

Budem u tom pitanju i ne tražim odgovore. Kada postavimo pitanje aktiviramo kvantna uplitanja univerzuma. Uz pitanje dobijamo svesnost i otvaramo vrata višestrukim mogućnostima.

Na Access tretmanu se aktiviranjem 32 tačke otpuštaju blokade nastale tokom života ali i one koje su možda nasleđene. Ne suočavamo sa prošlošću da bismo uticali na svoju sadašnjost, a ne moramo ni da znamo da šta smo sve otpustili. Na koji način dolazi do aktiviranja tih tačaka?

Bars je alat koji omogućava drugačiji način funkcionisanja na planeti. Većina ljudi tek nakon pokretanja Bars-a po prvi put dopusti da primi nešto bez obaveza i razmišljanja. Te 32 tačke se aktiviraju laganim dodirom. Te tačke ili energetski tokovi su povezani sa našim telom, svesnošću, radošću, tugom, zahvalnošću, mirom, formom, strukturom, seksualnošću, novcem i tako dalje. Pokretanjem Bars-a raspršuje se električni naboj polariteta pohranjen u vašem mozgu. To je poput aktiviranja kompjuterskog virusa svesti koji vam pomaže da razotkrijete u kom području delujete iz autopilota, umesto svesti, odbijanja umesto primanja.

Access niste opisali kao lečenje, već kao osvešćivanje našeg unutrašnjeg znanja koje svi posedujemo (samo ne znamo kako do njega doći) da bismo primili učenja i da bismo videli mogućnosti putem pažljivo formulisanih pitanja. Koja su to pitanja koja postavljamo sebi?

Access je pragmatičan sistem. Učimo da pitamo umesto da stalno nalazimo odgovore. Mi smo celog života pokušavali da nađemo pravi odgovor i to nas stalno vodi u grešku. Kad znamo da smo u pravu? Kada smo pogrešili. Access su alati da ne budemo stalno pod uticajem svakoga oko nas. Pitanja mogu biti:

 • Kako može bolje od ovoga?
 • Svaki put kada se nešto dobro dogodi ili kada se nešto loše dogodi, treba postaviti ovo pitanje. Kada postavite pitanje kad je nešto loše, postaje bolje, zato sto ste pitali. "Pitaj, pa ćeš primiti", što je jedan od zakona univerzuma.
 • Šta je pravilno sada sa ovim što ja sada ne shvatam?
 • Kako sam ovo kreirala?

To je odlično pitanje kada vam se "desi" problem. Umesto da sebe krivite što ste nesvesno izabrali, budite u pitanju. Nemojte tražiti odgovore.

Ako želite da zamolite da se pojavi nešto u vašem životu, kažite:

 • Koje su beskonačne mogućnosti za .................................. (tu dodajte šta želite da vam se pojavi u životu)
 • Koje su beskonačne mogućnosti da mi život bude lakši nego što ja mogu da zamislim?

PageBreak

Kreacija pitanja i energija mladosti

Pitanje osnažuje, odgovor oduzima snagu. Pitanje menja energiju bilo koje situacije. Počinjete da uočavate kako upravo pitanje uvek otvara nova vrata i nove mogućnosti. Ako ste spremni neprestano da živite u pitanju, otvarate vrata kroz koja vam sav život dolazi sa lakoćom, slavljem i veseljem. Pitanje omogućava pristup svesti i otvara mesta ograničenja i donosi svetlo tamo gde smo se odrekli mogućnosti izbora. Pitanja nam omogućavaju pristup svesti o mogućnostima ostvarivanja izvanrednog života koji nadilazi sve što smo ikada zamišljali.

Da li su događaji iz detinjstva, za koje ste rekli da su bili traumatični, donekle i odredili kurs Vašeg života - put ka problematičnom braku, kasnije razvodu?

Naši izbori i prosuđivanja koja imamo o životu kreiraju našu budućnost. Ako pitate samo za dobro mora se pojaviti i jednaka količina lošeg. Mi od malena kopiramo druge ljude. Naravno, roditelji su nam najbliži i onda kopiramo njihovo ponašanje, tačke gledišta, verovanja u stavove. Mi to radimo da bismo iz intelektualnog ili energetskog gledišta razumeli i onda se od nas traži da zaključavamo sličnosti u naše telo kako bismo imali jasnoću za naša i tuđa gledišta. Naši roditelji nisu odabrali nas. Mi smo izabrali njih. Roditelji nas često prosuđuju kako bismo se uklopili u ono u šta oni nisu uspeli da se sklope. Ne razumeju da smo drugačiji. Time ne kažem da su bili loši, nego su bili ograničeni u svojim gledištima. Niko ih nije podsticao da budu svoji. Nisu mogli da zamisle da podstiču mene da ja budem svoja.

Kako danas gledate na život i na budućnost? Da li uopšte razmišljate o budućnosti ili živite u sadašnjosti?

Danas se budim vesela i u punoj sam snazi. Naravno da gledam energiju budućnosti ali znam da je budnost energija koju mogu percipirati i da je stalno promenljiva. Spremna sam da promenim bilo šta ako vidim da ne funkcioniše. Pravim izbore iz pitanja koji me vodi u laganiji život. U stalnoj sam kreaciji i imam više energije nego kada sam bila mlada. Veselim se da budem doprinos svetu kakav jesam i najveća mi je radost ako mogu da dam doprinos da jedna osoba promeni sebi život.

Kako izgleda Vaš dan, koji su to mali rituali koje poštujete, koji su to ljudi kojima se najviše veselite?

Meni je svaki dan različit. Znam da kada se probudim uvek ležim malo u krevetu i počinjem dan uz zahvalnost mom telu. Naše telo je divan instrument koji nam služi na ovom putovanju i stalno komunicira sa nama. Nažalost, mi ga ne slušamo tako puno. Često ujutru pitam telo šta želi. Onda počinjem pitanjem:

 • Koje su beskonačne mogućnosti da mi ovaj dan bude lepši i laganiji nego što ja mogu da zamislim?
 • Gde se moja energija danas traži?
 • Koji doprinos na zemlji mogu da budem?
 • I šta je još moguće?

Moj sin je uvek sa mnom energetski i doprinosi mi sa takvim intenzitetom da je to neverovatno i svuda signalizira da je sa mnom. Poslednji put kada sam vodila radionicu u Beogradu na ulaznim vratima je velikom slovima pisalo "Ivan". Posle toga sam došla u Opatiju i našla stan pored crkve Svetog Ivana od Boga. Organizatorka mi kaže da se njen sin zove Ivan i u trenutku kada sam htela to da ispričam mojoj ćerki zove me kolega Ivan. Znači da nema smrti, uvek smo svi zajedno i nikada se ne razdvajamo.

Kojim pitanjem završavamo ovaj tekst a da tako počinjemo novi ciklus promena?

Veliko hvala Vašem doprinosu da prenesete moju priču i da inspirišemo ljude. Možemo postaviti sebi sledeća pitanja:

 • Koje su beskonačne mogućnosti da ovaj tekst pročita milion ljudi?
 • Kakav doprinos mogu da budem i kakav dar mi možemo biti jedno drugom?
 • Šta je još moguće za nas i za planetu?
 • Za šta ste danas zahvalni?

Budite vi i promenite svet.