Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koje su blagodeti autogenog treninga u svakodnevnom životu

Razmislite, koliko bi vama bilo korisno i važno kada biste s lakoćom i kada god poželite mogli da usvojite svaku željenu sugestiju poput: ''Učim s lakoćom'', ''Radim s lakoćom'', ''Mogu lako da zaspim'', ''Imam pravo na sreću'', ...

  Izvor: Foto: Dragana Paramentić

"Ja vam mogu ispričati i vi ćete razumeti. Ja vam mogu pokazati i vi ćete me kopirati.

Ali tek kada sami isprobate, vi ćete znati!", kineska poslovica.

Autogeni trening (AT) je metoda kojom trenutno, s lakoćom i na samu pomisao, možete postići opušteno stanje. Metodu je osmislio nemački neuropsihijatar dr Johanes Šulc (Johannes Shultz) početkom 20. veka, inspirisan proučavanjem ponašanja osoba pod hipnozom ili pred san. Ovo je klasična metoda opuštanja pomoću koje se bolje možete nositi i reagovati u stresnim situacijama. Uči se unapred, kako biste pre stresnog trenutka mogli ući u dobro stanje. Odličan je alat za poboljšanje kvaliteta življenja.

Koristi se i kao prevencija i mogu je primenjivati sve osobe, stare i mlade, bolesne i zdrave. Lekari prepisuju autogeni trening u mnogim od zemalja Zapadne Europe u preventivne svrhe, a zdravstvena osiguranja omogućuju svojim osiguranicima ovu edukaciju besplatno.

Metoda se uči pod vođstvom licenciranog trenera edukatora i svakodnevnim vežbanjem kod kuće. Uči se u grupama ili pojedinačno, jednom nedeljno u trajanju od 90 minuta, osam nedelja, odnosno susreta. Za uspeh metode neophodno je redovno i dosledno raditi vežbe. Preporučuje se uvežbavanje pod stručnim vođstvom trenera i u grupama, premda postoje mnogi priručnici u kojima je opisana ova tehnika. Trener na glas izgovara formule, a slušaoci nastoje da dožive sugerisano. Dovodite sebe u stanje opuštenosti i psihofizičke relaksacije izgovaranjem određenih verbalnih formulacija.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj