Pored brojnih metoda za razbijanje i izbacivanje kamena iz bubrega koje nam nudi zvanična medicina, postoje i brojne lekovite recepture i čajevi na bazi lekovitog bilja, koji nam svakako mogu olakšati tegobe.

Proso je žitarica naročito dobra za urinarne infekcije i čišćenje bubrega. Ovaj prirodni lek za kamen u bubregu jako dobro čisti sav nataloženi mulj koji se tu godinama skupljao i rešava problem za samo 10 dana.

Sastojci:

  • 200 grama žitarice proso
  • 1 staklena tegla
  • voda

Priprema:

U toploj vodi isprati 200 grama žitarice proso i presuti u staklenu teglu zapremine 3l. Dosuti prokuvane vode do dve trećine tegle i dobro poklopiti. Teglu toplo umotati i tako ušuškanu ostaviti da odstoji celu noć.

Zdravo i lagano: proso sa povrćem...

Izjutra ćete primetiti bledunjavu tečnost koja i nije najlepšeg izgleda... Upravo je ona prirodni lek za bubrežni kamenac koji trebate piti bez ikakvih ograničenja tokom dana! Sada prespite tu tečnost u drugu teglu, trudite se da proso ostane u prvoj, ali ga nemojte bacati, već ga iskoristite kao izuzetno zdrav doručak.

Napravite kašu od prosa tako što ćete na jednu šolju prosa dodati tri šolje vode i kuvati petnaestak minuta. Terapija prosom traje 10 do 15 dana i to tako da svako veče pravite novu turu napitka. Bubrežni kamenac će se uspešno istopiti i izmokrićete ga.

Sav mulj, sluz, kao i pesak u bubregu će izaći napolje. Napominjemo da i pesak može biti itekako neugodan, naročito ako zakrči mokraćovode. Probadanje u bubregu prestaje već nakon par dana od primene terapije, jer je napitak efikasan kod urinarnih infekcija i upala, te će uspešno obnoviti napadnuto tkivo.

Pilav sa prosom i kinoom...

Ova dostupna i jeftina namirnica je odlična prevencija za kamence u bubrezima, te je svakako napravite i isprobajte kod kuće. Pored efikasnog napitka od žitarice proso možete isprobajti još nekoliko odličnih receptura koje otapaju bubrežni kamenac:

  • Kupka od rastavića za izbacivanje peska i manjih kamenčića. Potopite 100 grama rastavića u litar hladne vode i ostavite tako da odstoji celu noć. Sutradan malo zagrejte, procedite i dodajte vodi za kupanje, pa sedite u kadi oko 20 minuta tako da voda doseže nešto iznad bubrega. Nakon kupke se ne trebate brisati, već samo umotati u peškir i utopliti u krevetu naredni sat vremena. Za vreme ovog tretmana potrebno je i da pijete piti topao čaj od rastavića a mokraću zadržavajte što duže, da bi ste bubrežni kamenac nakon toga izbacili pod jakim pritiskom.
  • Mešavina limuna i maslinovog ulja podstiče razlaganje bubrežnih kamenaca. Može se koristiti i kao dresing za salatu.
  • Lubenice sadrže 90 odsto vode i veoma efikasno ispiraju bubrege sprečavajući tako da nastane bubrežni kamenac. Posebno su korisne za one koji imaju pesak u bubregu.

Najprostiji puding od prosa...

Pored rastavića, može pomoći čaj od kukuruzne svile, listova i pupoljaka breze, uve, korena zečjeg trna, selena, celera, peršuna... Treba imati na umu da lekoviti čajevi ne mogu zameniti terapiju koju propisuje lekar i svakako su neophodne konsultacije.

Izvor: Dijetamesecevemene.com