Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Terapija u sedlu konja: kako se uči ljubav, saosećanje, strpljenje i doslednost

Jahanje daje nadu. Ruši ograničenja. Pruža osećaj slobode i ljubavi. Zato je danas ovaj vid terapije veoma cenjen, zastupljen i sve više pomaže osobama sa smetnjama u razvoju...

  Izvor: Foto: Jovana Tomašević

Dvadeset godina pre nego što će Jelena Ivačković osnovati konjički centar za rehabilitaciju, rekreaciju, relaksaciju i obrazovanje U sedlu, njen otac kupio je salaš bez struje, vode i puta, sa vizijom da će njegova ćerka tu gajiti konje. Čak i da je to bio izgovor njenoj zapanjenoj majci što menja stan na Limanu za njivu na selu, njegova tada izrečena ideja postala je stvarnost.

Danas se na malom salašu Salašu broj 341, do kog ne možete doći slučajno već morate znati gde i zašto idete, nalazi centar U sedlu. Osnovan je prošle godine i potpisanim Protokolom o poslovno-tehničkoj saradnji tesno sarađuje sa školom "Milan Petrović", kako bi zajedničkim snagama implementirali inovativnu metodu terapije konjima.

"U partnerstvu sa školom 'Milan Petrović' prošle godine formirali smo servis za podršku, aktivnosti i terapiju pomoću životinja (razvoj socijalne usluge)", govori nam mlada, energična i puna entuzijazma Jelena Ivačković, stručnjak za konjarstvo, jahačica, instruktorka jahanja, trener konja, bivša asistentkinja na predmetima Konjarstvo i Genetika i stručni saradnik Republičke selekcijske službe na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu.

"U ove programe do sada je bilo uključeno preko četrdesetoro dece - učenika predškolskog i školskog uzrasta sa svim tipovima smetnji: oštećenjem vida, sluha, motoričkom ometenosti i intelektualnim smetnjama, kao i smetnjama iz spektra autizma. Servis nudi usluge terapije uz pomoć konja (TPK) i aktivnosti uz pomoć konja (APK) - vid aktivnosti koji obezbeđuje i pokriva one oblasti razvoja deteta koje se drugim tretmanima ne mogu obuhvatiti, a koju realizuju defektolozi iz škole, stručnjaci specijalno licencirani za ovu oblast".

Terapija pomoću konja i aktivnosti pomoću konja se znatno razlikuju od pojma hipoterapija, metode koja se i kod nas razvija nekoliko godina unazad i koja podrazumeva samo fizikalnu terapiju na konju, naglašava Jelena i objašnjava: "Terapije pomoću konja (TPK) zahteva specijalno dizajniran i planiran program rada sa postavljenim terapijskim ciljevima, opis odabranih metoda, procesa i alata, analiziranje učinka i evaluaciju rezultata. Terapijski tretman mogu da vode posebno kvalifikovani stručnjaci relevantnog osnovnog profila (specijalni edukatori, nastavnici rehabilitacije, pedagozi, psiholozi, radni terapeuti, fizioterapeuti, socijalni radnici, lekari i drugi zdravstveni radnici).

Aktivnosti uz pomoć konja (APK) za razliku od terapije, više su spontane i manje formalizovane, ciljevi nisu posebno definisani, ali generalno donose: osećaj udobnosti, opuštanje, druženje, prijateljstvo, zabavu. Za razliku od uobičajene prakse, terapijsko jahanje za decu sa smetnjama u razvoju i invaliditetom uključuje su u APK / TPK kada to odobri nadležan lekar, u zavisnosti od tipa smetnji korisnika i zbog isključivanja aktivnosti koje mogu biti kontraindikovane".

Sama Jelena je počela da jaše sa 11 godina, u godinama sankcija, kada ničega nije bilo. Ipak, ljubav koju je gajila prema konjima podsticala je njene roditelje da je u tome podrže i da je prate tokom njenog puta: kroz studije na Poljoprivrednom fakultetu do ostvarenja sna i gajenja konja. "Kako me nije zadovoljavala samo teorija, pronašla sam Working pupil program British Horse Society i odlučila da pauziram studije i postanem instruktor jahanja, sa licencom priznatom u celom svetu. Uz to, imam i divan zadatak.

terapija_u_sedlu_konja_za_bolje_drustvene_odnose_i_mentalni_razvoj_3
Izvor: Foto: Jovana Tomašević

Vlado Ilić: Spiritualni razvoj uz pomoć "šamanke" baba Krune...

Vaspitavam i najahujem tri vredna mlada konja koji su prepoznali moj talenat 'šaptačice'. Borba sa birokratijom, vizama, osećanjem niže vrednosti jer me ne plaćaju kao ostale, jer sam van sistema prouzrokovali su konstantan bol u leđima. Po povratku zbog isteka vize dijagnostikovali su mi povrede kičme i rekli da ne treba ni da hodam, a kamoli da jašem". Jelena je prekinula program i usledio je niz teških i nesrećnih događaja koji su se ticali studija, da bi sve rezultiralo ljubavlju. "Dok sam odlučivala na koju stranu sveta krećem, zaljubila sam se u komšiluku i ostala trudna. Sada imam blizance..."

Jednog dana između pelena, prohodavanja blizanaca i nervoznih klijenata, Jelena je saznala da škola "Milan Petrović" želi da pokrene terapije sa konjima na profesionalnom nivou i da su čuli za njen rad. Cilj programa koji su zajedno pokrenuli je stručna podrška razvoju deteta na fizičkom i psihološkom planu, poboljšanje socijalnih veština sa pozitivnim uticajem na edukaciju i, samim tim, poboljšanje kvaliteta života dece sa smetnjama u razvoju i njihovih porodica.

"Aktivnosti uz pomoć konja i Terapije uz pomoć konja (APK / TPK) su kod nadležnih EU autoriteta lincenciran metod rada koji, pored jahanja, obuhvata i mnoge aktivnosti koje se realizuju uz prisustvo konja i korišćenjem didaktičkih materijala, u cilju poboljšanja sveukupnog psihofizičkog zdravlja", kaže Jelena. "Aktivnosti i Terapije pomoću konja (eng. Equine Assisted Activities - EAA Equine Assisted Therapy - EAT ) su potpuno nov metod terapije, sa holističkim pristupom, vrlo delotvoran sa različitih aspekata (psihološkog, socijalnog, pedagoškog, medicinskog...)".

Kroz ovaj nezamenjivi vid terapije rešavaju se problemi u komunikaciji, društvenim odnosima, mentalnom razvoju i učenju. Kod dece sa hiperaktivnim poremećajima dolazi do poboljšanja koncentracije i manje potrebe za promenama u aktivnosti prilikom interakcije sa konjima. Kod poremećaja ličnosti i emocionalnih poremećaja dolazi do smanjenja agresivnosti, usvajanja pravila ponašanja, povećanja frustracijske tolerancije, dok kod motoričkih poremećaja dolazi do smanjenja napetosti mišića i razbijanja nepravilnih motoričkih obrazaca, poboljšanja balansa i ravnoteže.

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Inicijalizacija u toku...

Najnovije

Lični razvoj