Beli luk

Ne samo da ubija bakterije, nego je efikasan i kod virusnih i gljivičnih infekcija zahvaljujući fitohemikalijama, prvenstveno sastojku alicinu koji ima svojstva slična penicilinu. Beli luk je najbolje primenjivati „na usta" jer tako može da deluje na sve unutrašnje sisteme. Ako ga koristite u lekovite svrhe, važno je paziti na njegovo poreklo i način uzgoja. Za terapijsko delovanje potrebno je pojesti jedan do dva češnja dnevno. Osim što deluje kao antibiotik, ima i svojstva probiotika, tj. pomaže rastu zdrave crevne flore i „dobrih" bakterija.

Lekovita moć ehinacee, koloidnog srebra i ekstrakta semenki grejpa : biljni ekstrakti u borbi protiv infekcija i prehlada...

Med Manuke

Med biljke manuke, koja raste na Novom Zelandu, pokazao je izuzetna antibakterijska i antimikrobna svojstva. Suzbija bakterije koje su uzrok kožnih infekcija, a pomaže i u zarastanju rana. Neka istraživanja pokazuju da je efikasan protiv želudačne infekcije bakterijom Helicobacter pylori, čak i onda kad je kura antibioticima nedelotvorna. Efikasno deluje i protiv upornih bakterijskih infekcija grla i disajnih puteva. Svoje delovanje ova vrsta meda ima zahvaljujući dvama sastojcima. Jedan je vodonik-peroksid koji ima poznato antiseptično delovanje, te aktivnom sastojku metil-glioksalu koji ima snažno antibakterijsko svojstvo. Dr Lejla Kažinić Kreho preporučuje da ga kombinujemo sa cejlonskim biberom koji takođe ima antibakterijsko delovanje i jača imuni sistem.

Đumbir

Zahvaljujući bioaktivnim komponentama gingerolima, shogaolima i zigeronima, đumbir ima protivupalno, antioksidativno i antibakterijsko delovanje. U Japanu se đumbir uvek poslužuje uz suši kako bi se, između ostalog, sprečilo trovanje hranom, tj. sirovom ribom. Istraživanja su pokazala da aktivne materije iz đumbira ubijaju patogene bakterije kao što su salmonela, Listeria i Campylobacter. Najjače delovanje imaju sirovi i ukiseljeni đumbir. Ali, osobe koje uzimaju sintetičke lekove za razređivanje krvi treba da budu oprezne jer i sam đumbir ima to svojstvo.

Žensko zdravlje: najbolja ishrana za ženu koja pati od policističnih jajnika...

Kurkuma

Indijski začin žute boje ljudskom organizmu pruža višestruku zaštitu. Osim što se bori protiv infekcija, povoljno deluje i protiv ozbiljnih bolesti, poput karcinoma. Aktivni sastojak kurkumin pokazao se kao odličan saveznik u borbi protiv multipla skleroze koja u osnovi ima upalu, ali i Alchajmerove bolesti. Istraživanja su pokazala da žuti prah odlično deluje protiv bakterije Helicobacter pylori koja je uzročnik čira na želucu, a pomaže i u oporavku oštećene želudačne sluznice. U terapeutske svrhe kurkumu je najbolje uzimati u obliku ekstrakta, ali je i svakodnevno dodavati hrani tokom kuvanja, u preventivne svrhe.

Izvor: Sensa