Naučeno je potvrdio usavršavajući se u Botaničkoj bašti univerzitetskog centra Oksforda, koja je stara blizu 500 godina, i na Fakultetu herbalne medicine u Francuskoj, gde ga je čuveni profesor Frans Peri upoznao s tajnama farmakologije (hemijski sastav lekovitog bilja).

A onda je sve to golemo iskustvo pretočio u knjigu "Put do dobrog zdravlja i dugovečnosti", koja je nedavno promovisana.

U knjizi su navedeni registar narodnih i latinskih imena lekovitog bilja, uputstva za prepoznavanje bilja koje održava vitalnost organizma, ali i leči od raznih bolesti, iskustva onih koji su uzimali preparate koje je Branislav spremio i još puno toga. Čuveni su njegovi preparati "srećko" (za ostavljanje duvana), "jasmin" (za otklanjanje problema s disajnim putevima), "dijana" (za lečenje ženskih problema)...

Penzionisani učitelj i dalje u prirodnim riznicama Crne Gore, Srbije i BiH traga za najboljim biljnim vrstama, koje sakuplja i od njih pravi meleme. Za telo, ali i za dušu.

Bazno ili kiselo: kako se održava idealna pH vrednost organizma...

- Fitoterapija (naučno bavljenje lekovitim biljem) ima prednost nad konvencionalnom medicinom kada je reč o tri grupe oboljenja: funkcionalni problemi digestivnog sistema (loše varenje, nadimanje, gubitak apetita, anoreksija, gastritis, opstipacija), zatim tegobe jetre (masna, tvrda, otekla jetra, hronični hepatitisi i drugo). U treću grupu spadaju takozvana anksiozno-neurotična stanja, gde se, pored fitoterapije, primenjuju akupunktura i meditativne nauke - zapisao je u svojoj knjizi autor, citirajući lekara specijalistu Zorana Nikolića.

Popović, kaže da je danas, nažalost, mnogo šarlatana, kvazitravara i "prirodnih lekara", što smeta onima koji se bave ovom materijom ozbiljno,ali ponajviše ljudima koji od njih traže pomoć.

Telo voli bazno: da li je vaša ishrana pretežno alkalna ili kisela...

Umesto pojedinačnih recepata, Popović je dao sedam opštih saveta za zdravlje:

  • Čuvajte se dosade, od nje se stari i boluje.
  • Bar šest-sedam puta mesečno pročišćavajte jetru, jer je ona "čistač organizma".
  • Pre doručka popijte supenu kašiku maslinovog ulja s nekoliko kapi limunovog soka.
  • Ishranu bazirajte na baznoj hrani (75 odsto), koju čine sveže voće i povrće, sirovo ili kuvano, začinjeno bilje, med...
  • Mislite pozitivno, smejte se, jer je smeh lek.
  • Izbegavajte slanu, masnu hranu, vruću i hladnu, beli šećer i beli hleb.
  • Budite umereni u svemu.
  • Što više boravite u prirodi.

Izvor: Novosti