Vinova loza je biljka čije je delovanje višestruko, koristi se pre svega kao protivupalno sredstvo i sredstvo za bolju cirkulaciju.

Bogato je vitaminom C,E, A, K, zatim bakrom, manganom...

Listovi vinove loze imaju blago protivupalno delovanje. Hronična upala je uzročnik mnogih ozbiljnih bolesti, kao što su bolesti srca, mnoge vrste raka i Alchajmerova bolest, ali i artritisa, i bolesti probavnog sistema, poput Hronove bolesti.

Dok životni stil i genetika pridonose razvoju hroničnih upala, ishrana koja je bogataprotivupalnim namirnicama najbolja je strategija za smanjenje dugoročnih rizika od bolesti.

Kupus, neven, cvekla: 6 prirodnih obloga za ciste na dojkama...

Prema istraživanju sprovedenom 2010. godine na Odeljenju za dermatologiju Univerziteta u Freiburgu, biljni ekstrakti iz vinove loze smanjuju edem u bolesnika s hroničnom venskom insuficijencijom.

To je stanje koje karakteristiše problem povratka krvi iz nogu nazad u srce. Kad se krv teško vraća u srce, noge mogu da oteknu, što uzrokuje edem.

Lišće vinove loze koristi se i za lečenje dijareje, teškog menstrualnog krvarenja, krvarenja materice, čireva i vaginalnog iscetka. Amerikanci koriste čaj od ovog lišća za dijareju, hepatitis i želudačne bolove.

Izvor: Sjajnisavjeti