Kad uđete u njenu kliniku, čim pogleda vaše lice, zna što ste noć pre toga jeli i pili. Reč je o Nigmi Talib, poznatoj kanadskoj naturopatskoj doktorki sa londonskom adresom, koja je krajem prošle godine izdala knjigu Reverse The Signs Of Ageing. Dr Talib poznata je po svom metodiu utvrđivanja stari li naša koža ubrzano zato što jedemo previše šećera, mlečnih proizvoda i glutena ili zato što prečesto uživamo u alkoholu. U zavisnosti od navedenih sastojaka, na koje je naš organizam vrlo često osetljiv, dr Talib definisala je „vinsko", „glutensko", „mlečno" i „lice šećera".

Ova hrana izaziva prerano starenje: kako da proverite da li ste netolerantni na laktozu

Znakovi koji otkrivaju alkoholno lice

Tipični simptomi: izražene linije ili crvenilo između obrva, opušteni kapci, proširene pore, dehidrirana koža s borama koje se poput pera granaju po obrazima, crvenilo na obrazima i nosu, duboke nazolabijalne bore.

To su, prema dr. Talib, karakteristični simptomi starenja kod žena koje gotovo svake večeri uživaju u čaši-dve alkohola. Oni nastaju zato što alkohol dehidrira kožu i produbljuje bore. No nakon prestanka konzumiranja alkohola mogu se ublažiti čak i duboke nazolabijalne bore. Usto, alkoholna pića puna su šećerima koji uništavaju kolagenska vlakna koja su vitalna za elastičnost kože te uzrokuje proširenje pora i opuštanje očnih kapaka.

Starenje kože i ishrana: koji znakovi na koži otkrivaju da jedete previše šećera

Alkohol, takođe, onemogućuje aktivnost crevnih enzima koje organizam koristi u borbi protiv upala pa nekoliko čaša vina može biti dovoljno da se upalni proces ne suzbije, što može izazvati crvenilo na obrazima ili nosu. Osim upalnog procesa, razlog mogu biti i popucani ili prošireni kapilari. Pojava crvenila ili produbljenja bora moguća je i između obrva jer je to područje, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, povezano s jetrom.

Dr Nigma preporučuje da barem tri nedelje ne pijete alkohol i da se nakon toga 80 posto vremena suzdržite od alkohola. Kao i da se odlučite za pića koja sadrže manje šećera, poput crvenog vina.

Izvor: Sensa Klub