Zlatno mleko je zapravo mleko od kurkume, takođe poznato kao sok ili čaj od kurkume. Tradicionalno azijsko ime je haldi doodh i taj napitak se prvenstveno koristio kao kućni lek protiv kašlja, prehlade i dermatoloških tegoba. Globalnim rastom popularnosti dobio je ime zlatno mleko i u svetu ga možete naručiti po kafićima, restoranima i kupiti u marketima zdrave hrane.

Namirnica koje je poznata već dugi niz godina doživela je svoju popularnost danas, kada su trendovi u ishrani usmereni ka zdravom. Poznata ja po svojim antioksidans svojstvima kao i antibakterijskim i protivupalnim. Ovo mleko snižava krvni pritisak, reguliše metabolizam, a osim kao dodatak kuvanim jelima može funkcionisati i kao zdrav i okrepljujući napitak.

Lekovit napitak za jačanje imuniteta prema drevnom indijskom receptu: kako da napravite zlatno mleko...

Ako ga još uvek niste probali, pripremite se na neobičan ukus koji malo podseća na kari, ali nije tako intenzivan. Mnogi ovaj napitak pripremaju s kokosovim ili bademovim mlekom što pojačava njegov ukus.

Za pripremu zlatnog mleka biće vam potrebni sledeći sastojci:

  • 1 šoljica kokosovog mleka (ili bademovog)
  • 1 štapić cimeta
  • 1 komad kurkume, neoljuštene i tanko narezane ili 1/2 kašičice kurkume u prahu
  • 1 komadić tanko narezanog đumbira
  • 1 kašičica meda
  • 1 kašičica devičanskog kokosovog ulja
  • 1/4 kašičica crnog bibera

Priprema:

Umutite sve sastojke s merom jedne čaše vode i stavite u malenu posudu. Pričekajte da prokuva, a onda smanjite vatru i kuvajte lagano oko 10 minuta. Procedite u šolju i posipajte cimetom u prahu pre posluživanja.

Izvor: buro24