Vrlo je neobično kako nakon vrlo društvenog leta preko nedelje odjednom nema gotovo više nikoga napolju. Parkići tonu u sivilo vremena, ljudi se sada doduše nešto malo više šetaju, ali - treba li dečja igra da stane samo zato što je vreme za jaknu?

Naravno, nije ni mamama baš najprijatnije da sede po hladnoći na klupi u parku, ali vreme se može provesti i aktivnije. Mada je počela škola, a manja deca su krenula u vrtić i dan je sve kraći i hladno je - sat vremena dnevno je neophodno da dete bude napolju....

To je idealna priprema za sezonu hladnih dana - boravak na svežem vazduhu daće organizmu priliku da se prilagodi na najbolji mogući način. Evo zašto...

1. Stiče se jesenji imunitet

Pedijatri i svi zdravstveni radnici uglas će istaći sve blagodati boravka na svežem zraku - kretanje detetu omogućava da se nadiše svežeg vazduha koji će zasigurno povoljno uticati na njegove disajne puteve (nosići se brže odčepe, sluznica se ne isušuje kao u toplom, suvom vazduhu što dovodi do zgušnjavanja sluzi... ), bolje im radi krvotok , a o blagodatima aktivnosti i umora da i ne govorimo.

I sam kašalj brže će se smiriti ukoliko dete u pluća unosi svež, a ne suv, ustajali vazduh, a date li pritom detetu da se malo poigra, da dotakne tlo, skuplja jesenje plodove s poda (orahe, kestene), razbacuje lišće, jer i sva ta spoljašnja prljavština u sebi ima čitav niz dobrih bakterija (mikrobakterija iz tla i vazduha) koje takođe utiču na podizanje detetovog imuniteta, odnosno stvaranje otpora na brojne bolesti (alergije, dijabetes, multipla skleroza, crevne bolesti ...).

2. Čuva se zdrav vid

Znate li da je sve više i više dece kratkovido? Istraživanja su pokazala da je jedan od ključnih činilaca oštećenja vida na daljinu taj što deca sve više i više vremena provode u zatvorenom prostoru pod veštačkim svetlima. Dnevno svetlo na otvorenom pomaže u razvoju vida tako da oči održavaju pravilan razmak između leće i mrežnice, koja čuva vid u fokusu. A fokus je napolju ipak drugačiji nego u zatvorenom prostoru.

8 razloga zbog kojih je starija sestra najlepši poklon koji ste dobili od roditelja...

3. Organizam dobija dozu vitamina D

Deca svih dobi - kao i adolescenti i odrasli - često ne dobijaju dovoljno vitamina D koji pomaže telu da apsorbuje kalcijum, kako bi se sprečile bolesti kostiju, dijabetes i bolesti srca. Sunčeva svetlost je doslovno najbolji lek. Lekari često podstiču decu da se igraju napolju na suncu - a to što je hladno ne znači da je sunce prestalo da deluje na sintezu vitamina D.

4. Dete stiče zdravije navike spavanja

Ako vaša deca baš i nemaju neku rutinu spavanja možda je to zato što je njihov „unutarnji" sat, njihov dnevni ritam - isključen!Takvi prirodni ritmovi povezani su sa suncem, a ukoliko dete nije često napolju, njegov organizam jednostavno ne reaguje dovoljno dobro na sučev podražaj i dnevni ritam svakoga dana. Istraživanja su pokazala da ranojutarnje izlaganje suncu posebno može da pomogne pri sinhronizaciji ciklusa spavanja kod deteta i uopšte njegovog boljeg dnevnog ritma.

5. Organizam dobija svežeg vazduha na pretek

Možda vi mislite da je vazduh napolju ionako previše zagađen, ali najčešće je vazduh u zatvorenom prostoru bar 3 do 5 puta zagađeniji. Prema američkoj Agenciji za zaštitu životne okoline, vazduh izmeren u zatvorenom prostoru uvek je štetniji od spoljašnjeg, a stručnjaci kažu da je situacija često i mnogo gora od toga.

6. Deca imaju pravilnije držanje

Deca kod kuće u većini slučajeva sede - sede dosta i u vrtiću, pa onda popodne opet dosta sede i kod kuće pre nego što legnu.

Boravkom u parku ili šumi, na širokim otvorenim površinama omogućuje im da pravilno razvijaju svoju muskulaturu, ali i mnoge druge stvari - pomažu održavanju dobre gustine kostiju, imaju normalan krvni pritisak i uopšte rizik kraćeg životnog veka.

Kad su napolju, deca se skoro uvek kreću ili bar stoje, a studije pokazuju da čak i kad obavljaju iste stvari u kući i napolju, tela su im uvek mobilnija u drugom slučaju.

7. Deci se poboljšava pažnja

Nekoliko studija pokazalo je da nadražaji na otvorenom pomažu kod ADHD i umanjuju simptome. Svakodnevna šetnja, pa makar i kratka, kroz zelenu okolinu na sve nas deluje smirujuće, pa ne čudi što je tako i kod hiperaktivne dece.

Metoda ruskog naučnika: kako da eliminišemo stres uz pomoć lovorovog lista...

8. Smanjuje se stres kod dece

Kumulativno delovanje igre, produženog raspona pažnje i smirenja u prirodi imaju za rezultat smanjenje stresa kod dece - istraživanja su pokazala da stresni životni događaji uzrokuju manje psihološke poremećaje kod dece koja često borave u prirodi.

I baš zbog svega ovoga izađite svakog dana s detetom napolje. Barem sat vremena.

Prilagođeno sa: Index.hr