JAGODE IMAJU NAJVIŠE PESTICIDA, ALI I OVA HRANA JE RIZIČNA: Pazite šta unosite u organizam

Zašto je važno da kupujemo organsku hranu... Otkrivamo listu od 10 namirnica koje sadrže najviše pesticida...

Shutterstock

Da li konzumirate organskuhranu?

Sve više hrane tretira se pesticidima, ami često zaboravljamo da kupci tretiraju tržište i diktiraju ponudu. Ukoliko smanjimo kupovinu hrane sa aditivima i koja je tretirana pesticidima, njena proizvodnja će se drastino smanjiti. Kupovinom organske hrane ne samo da čuvamo svoje zdravlje, već kao pojedinci pozitivno utičemo na ekologiju i zdravlje cele Planete.

Istraživanje Harvardske studije za javno zdravlje otkriva da osobe koje se učestalo hrane namirnicama koje su tretirane pesticidima imaju 70% veći rizik od Parkinsonove i Alchajmerovebolesti, negativnog promena ćelija, ugrožavanje metaboličkih funkcija i mnogih drugih disbalansa u organizmu...

Dr Andreas Carrasco, vodeći embriolog sa Medicinskog fakulteta Univerziteta u Buenos Airesu i Argentinskog nacionalnog istraživačkog saveta, sproveo je istraživanje nakon što su u medije stigle priče o poljoprivrednicima koji rade u poljima soje i pirinča koja su genetski modifikovana i da tolerišu ogromne količine sredstava za uništavanje korova. Studija je pokazala porast urođenih anomalija, karcinoma i drugih poremećaja kod farmera izloženih herbicidu. (naturalnevs.com).U foto izveštaju koji je objavio Boston.com prikazane su fotografije ljudi i dece koji rade u poljima u kojima se toleriše masovna upotreba herbicida, njihova koža prekrivena je osipom i mrljama.

Organska hrana koja ne sadrži veštačke boje, aditive i hemikalije predstavlja pravi izvor vitamina, minerala, proteina i drugih važnih hranljivih sastojaka. Pri svakoj kupovini razmislite kakvu hranu unosite u sebe, odnosno kakve obroke spremate svojoj porodici. Usled ovakvih toksičnih promena u svetu poljoprivrede, mnogi ljudi širom sveta odlučili su se da sami proizvode hranu za sebe. Ukoliko inate mogućnosti, možete sami posaditi i uzgajati omiljene sorte povrća i voća i tako biti sigurni kakve namirnice unosite u svoj organizam. Osim što je doro za fizičko zdravlje, baštovanstvo ima i sjajan efekat po menalno stanje, jer je dokazano da smiruje i opušta i predstavlja jedan od vodećih meditativnih poslova.

Istraživanja pokazuju da su sledeće namirnice najviše treitrane pesticidima i hemikalijama:

  • Jagode
  • Jabuke
  • Nektarine i breskve
  • Grožđe
  • Zelena salata
  • Višnje
  • Spanać
  • Paradajz
  • Paprika
  • Krastavac

Dokazano je da sledećih 10 namirnica sadrže najmanje pesticida:

  • Avokado
  • Ananas
  • Grašak
  • Luk
  • Špargla
  • Mango
  • Papaja
  • Kivi
  • Plavi patlidžan
  • Dinja

Izvor: Sensa