Iako mnogi misle da proklijali beli luk treba baciti, Naturalcureshouse piše da tek tada luk postaje najefikasniji. Naime, beli luk je zreo tek kad proklija i tada njegova lekovita svojstva postaju efikasnija.
Beli luk je prepun antioksidanasa poput alicina i alina. Studija Instituta za medicinsko istraživanje pokazala je da je zreo i proklijali luk odlično sredstvo protiv gljivičnih i virusnih oboljenja, kao i stomačnih grčeva, dijareje, probave...
Bogat je i mineralima i nutrijentima, pomaže kod prehlade i trovanja, a pomaže i u zaštiti ćelija od raka.
Ako želite da se zaštitite, koristite proklijaliluk, dodajte ga u salatu ili jela i konzumirajte ga redovno.
Stručnjaci ističu da će na organizam najbolji efekat imati sirov beli luk, bez pečenja, kuvanja ili prženja. Redovno ga konzumirajte u salatama ili ga izgnječite pa mu dodajte peršun i malo ulja za lepši ukus.
Prilagođeno sa: Radio Sarajevo
Nutricionisti upozoravaju: evo zašto ne smete da jedete koru limuna
U Srbiji su se mnogi potrošači zabrinuli kada se pojavila fotografija paradajza sa nalepnicom na kojoj piše da kora paradajza nije za upotrebu. Inspekcija je kasnije utvrdila da je paradajz ipak bezbedan i da je došlo do greške na deklaraciji, ali nutricionisti su ipak upozorili javnost da postoji kora voća koju nikako ne bismo smeli da koristimo u ishrani.
Sećate se svih onih bakinih kolača sa rendanom koricom limuna i savršenih "zdravih" pića?
Ipak, nutricionisti upozoravaju da dobro razmislite pre nego što počnete da rendate agrume, jer kora ovog voća nije za jelo, a ne preporučuje se ni u kolačima, salatama ili dijetama.
Da bi se citrusi dugo održali svežim tretiraju se raznim pesticidima. Mnogi kada ugledaju svež, žut, sjajan limun misle da je zdraviji, ali on je samo puniji pesticida.
Kod svih vrsta agruma tokom dužeg skladištenja ili stajanja na trgovačkim rafovima može da dođe do truljenja koje izazivaju gljivice.
Zato se oni odmah posle berbe tretiraju fungicidima, kako bi se smanjili gubici.
Pranje vodom, pa čak i dugotrajno potapanje, ne može da uništi otrove iz ovih hemikalija. Korišćenje hipermangana ili nekog drugog dezinficijensa nema svrhe, jer on uništava ukus.
Domaćicama se preporučuje da radije upotrebljavaju proverene proizvode sa aromomlimuna. Oni su zdraviji, jer takvi proizvodi su strogo kontrolisani i na deklaraciji bar tačno piše šta sadrže, dok zloupotrebe pesticida ima uvek i svuda. Direktno unositi toksične materije u organizam nikako ne može biti preporučljivo. Te materije su štetne za ljude, a već ih unosimo dovoljno iz svega što jedemo. Jesti koru koja je direktno tretirana pesticidima i u kojoj ima daleko najviše štetnih materija vodi u sigurnu bolest.
Izvor: Žena
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!