Komorač, tj. morač je biljka iz porodice šargarepa, a zove se još i divlja mirođija. U našim krajevima nije popularan ni približno kao na istoku ili na primer, na Mediteranu. Tamo se konzumira svež i u vidu začina koji se dobija mlevenjem semenki. Veoma je cenjen jer sadrži brojne minerale i antioksidante koji štite telo od bolesti, naročito od onih koje prouzrokuje oksidativni stres, uključujući dijabetes i gojaznost. Povećava sposobnost tela da apsorbuje vitamine i minerale, što je naročito važno za jačanje imuniteta. Semenke komorača imaju i antiseptično dejstvo pa se mogu žvakati, za osvežavanje daha.
Pošto semenke komorača sadrže mnogo vlakana, pospešuje probavu i olakšava varenje, a vlakna u isto vreme daju osećaj sitosti, što sprečava prejedanje, samim tim i unos nepotrebnih kalorija. To je jedan od najlakših načina da izgubite višak kilograma. Osim vlakana, apetit suzbijaju i eterična ulja koje komorač sadrži.
Pošto sadrži vlakna, seme komorača nam pomaže da održimo zdrav metabolizam i organizmu da lakše ukloni toksine iz tela. Takođe, pospešuje izlučivanje viška vode iz tela.
Kako se koristi seme komorača?
Stavite kašičicu semenki u šolju zagrejane vode. Ostavite da vri 5 minuta pa procedite. Možete po želji dodati limun. Ovaj napitak pijte ujutru, pogotovu ako imate problem sa zatvorom. Semenke se mogu dodati u jela, imaju blago slatkast i aromatičan ukus, a najbolje se slažu sa povrćem i pirinčem.
Čaj koji podstiče mršavljenje
- 30g cveta hajdučice,
- 30 g kantriona
- 30 g semenki komorača
Sve biljke pomešajte. Tri kašike mešavine stavite u pola litre ključale vode i ostavite da vri 10 minuta. Ostavite da se ohladi, pa procedite i konzumirajte tri puta dnevno.
Izvor: Sensa