Sastojci:

  • 10 paprika (manjih babura)
  • 2 srednje glavice crnog luka
  • praziluk
  • 2 manje šargarepe
  • 1 šolja pirinča
  • beli luk
  • 10 kašika ulja
  • vezica peršuna
  • 2-3 lovorova lista
  • biber
  • morska so

Priprema:

Paprike operite i očistite od peteljki. Luk i praziluk sitno iseckajte i izdinstajte na malo ulja i vrlo malo vode zajedno sa šargarepom isečenom na sitne kockice. Dodajte jednu šolju pirinča (250 ml - dugo zrno, opran i dobro oceđen), so, biber, peršun, seckan beli luk - 2 čena, izmešajte i nalijte sa 2 šolje vode može i postepeno, ali obe će vam trebati da bude pirinač onakav kakav treba. Ostaviti pirinač da se kuva, ali ne skroz do kraja.

(Ja dodam, dok dinstam luk, jedan manji lovorov list da se luk ne bi mnogo osetio.)

Pirinčem punite paprike skoro do kraja. Pirinač će još da naraste u njima. Fila ima taman za 10 manjih baburica. Paprike poređajte na nauljenu posudu i između paprika stavljajte po neku krišku paradajza i lovorov list. Iseckajte 4 čena belog luka sitno i stavite između paprika. Nalijte pleh s pola šolje vode i svaku papriku sa kašikom vrelog ulja. Ako su paprike crvene stavite u ulje kašičicu aleve paprike, ali na kraju da ne izgori. Posolite malo preko paprika ako hoćete i stavite u rernu da se dopeku.

Rernu uključite na 190 stepeni, ali pazite da ne izgore, najbolje je da se prekriju parčetom folije ili pek papirom. Peći dok se ne skuva pirinač i voditi računa o temperaturi i tečnosti na dnu posude.

Izvor: Coolinarika