Ako volite često nešto da grickate, ne treba da se odreknete te navike. Samo zamenite loše grickalice zdravima, na primer orašastim plodovima, koji osim što su ukusni, zdravi su za vaš mozak i ceo organizam.

Možete da se zadovoljite mešavinom orašastihplodova, npr. bademima, orasima, lešnicima, pistaćima, indijskim orasima, ili možete izabrati samo jednu vrstu.

Šta god izabrali, počastićete organizam zdravim i ukusnim obrokom.

Ako želite namirnicu koja štiti srce, reguliše težinu, jača imuni sistem te čini kožu sjajnom i lepom, izaberite pistaće!

Pistaći su izuzetno hranjivi i zdravi. Sadrže vitamine A, B6, C i E, koji su važni za rad srca, jačanje imunog sistema, zaštitu od štetnih zračenja, prevenciju raka te očuvanje nervnog sistema.

Osim spomenutim vitaminima, pistaći obiluju i vlaknima, koja su potrebna za zdravlje probavng trakta. Pistaći su dobar izvor magnezijuma, železa, kalcijuma, fosfora, cinka, natrijuma, mangana, kalijuma i bakra.

Ako imate manjak gvožđa u organizmu ili vas muče grčevi u mišićima, pistaći će vam pomoći da olakšate ove tegobe. Pistaći doprinose bržem metabolizmu i regulaciji telesne težine. Zahvaljujući udelu vlakana, belančevina i masti pistaći brzo stvaraju osećaj sitosti.

Ali, bitno je napomenuti da iako pistaći imaju manje kalorija od drugih orašastih plodova, s njima svakako treba biti umeren! Najbolje je kupiti neoljuštene pistaće. Budući da će vam više vremena trebati da ih očistite od ljuski, veća je verovatnost da nećete preterati s njihovom količinom.

Dobrobiti pistaća davno su prepoznate, a spadaju među najstarije orašaste plodove na našem planetu. Stari rimski vladari smatrali su ih pravom poslasticom. Njihova konzumacija se danas preporučuje ne samo zbog dobrog ukusa nego i zbog brojnih dobrobiti za ljudski organizam.

Zahvaljujući bogatom nutritivnom sastavu konzumacijom pistaća brinete se o svom zdravlju iznutra i izvana.

Dobrobiti pistaća:

  • pomažu kod anemije
  • doprinose regulaciji telesne težine
  • čuvaju zdravlje očiju
  • snižavaju loši (LDL) holesterol
  • smanjuju rizik od srčanih bolesti
  • sprečavaju razvoj dijabetesa
  • jačaju imuni sistem
  • štite od raka kože
  • regulišu probavu
  • štite kožu od štetnih uticaja
  • čuvaju zdravlje nervnog sistema

Recepti:

Pistaće možete konzumirati kao grickalice ili ih dodati u jogurt, supe, salate i druga slana i slatka jela. Na taj način moći ćete ih uključiti u svaki obrok po želji.

Jogurt sa pistaćima

Izbegavajte kupovne voćne jogurte s dodacima jer oni sadrže razne aditive, pojačivače ukusa i šećere. Ukusan jogurt možete napraviti i sami dodajući birane i zdrave sastojke poput pistaća i lanenih i cia semenki.

Sastojci: jogurt (250 ml); pistaći (2 kašike); čia semenke (1 kašika); semenke lana (1 kašika); začini (po želji).

U jogurt dodajte sve sastojke, promešajte i ostavite da odstoji dvadesetak minuta. Nemojte ostaviti predugo da čia semenke ne bi previše nabubrile.

Ovim ćete doručkom pokrenuti svoju probavu i opskrbiti organizam potrebnom energijom i hranjivim sastojcima.

Salata sa pisatćima

Ova salata se može jesti tokom cele godine, samo će izbor svežeg povrća zavisiti od sezone.

Sastojci: brokoli; kinoa (50 g); šargareša;leblebija; peršun; limun; maslinovo ulje (1 kašika); pistaći.

Brokoli nasecite na komade i skuvajte. Kinou operite i kuvajte 20-ak minuta. Posebno skuvajte leblebiju. Sve kuvane sastojke stavite u veliku zdelu za salatu. Šargarepu i peršun dobro operite. Šargarepu možete narendati ili naseći na kolutiće, a peršun usitnite. Za dresing, pomešajte peršun s limunovim sokom i kašičicom maslinova ulja. Potom dodajte prstohvat himalajske soli i bibera. Možete dodati i druge začine po želji.

U posudu sa brokolijem, kinoom i leblebijom dodajte šargarepu i dresing, dobro promešajte i pospite seckanim pistaćima. Ukusna i zdrava salata je gotova.

Izvor: Alternativa za vas/Stil