Sastojci:

  • 150 g lešnika
  • 125 g suvih smkvi
  • 200 g očišćenog suvog grožđa (svetlijeg)
  • 3 jaja
  • 4 kašike nerafinisanog šećera
  • malo arome vanile
  • 0,5 dl tamnog ruma
  • malo cimeta
  • 5 kašika integralnog pšeničnog brašna
  • 2 žlice gustin
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 100 g badema narezanih na listiće
  • 50 g kandiranih višanja ili kandiranih trešanja
  • 100 g mešanog kandiranog voća

Priprema:

Lešnike raspolovite, suve smokve isecite na kockice, dodajte suvo grožđe, listiće badema i iseckano kandirano voće (trešnje/višnje samo raspolovite). Sve pospite kašikom brašna i dobro izmešajte.

Preostalo brašno dobro izmešajte sa gustinom i sodom bikarbonom. U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom, vanilom i cimetom. Dodajte rum i, uz mešanje, mešavinu brašna/skroba.

Na kraju umešajte suvo i kandirano voće. Kutlačom dobro izmešajte i rasporedite u kalup obložen pek papirom (ili nauljen/pobrašnjen).

Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160°C (ventilatorsko pečenje). Meni je u kalupu za kuglof kolač bio pečen za 35-40 min, ali ako pečete u manjem pravouglom kalupu (20×10 cm), pecite 10 minuta duže.

Kolač secite što tanje jer je vrlo zasitan.

Izvor: Coolinarika