Prehladu uzrokuje preko 200 vrsta različitih virusa i ne liječi se antibioticima jer virusi na njih ne reaguju.

Obično se najpre javi bol u grlu i curenje nosa. Potom dolazi do zapušenosti nosa i slabijeg kašlja. Povišena temperatura obično izostaje ili je lagano povišena prvih dana kod odraslih, dok je kod dece češća.

Ne odmarate se dovoljno

Spavanje pomaže imunitetu da radi kako treba. Kada se prehladite, potrebno vam je više sna i odmora kako bi tijelo moglo da se bori s virusima i pomogne vam da ozdravite. Prva tri dana, od pojave prvih simptoma, više odmarajte.

Osim toga, i kada ste zdravi, ako ste neispavani i umorni, lakše ćete dobiti prehladu jer je imunitet slab, a time je telo podložnije bolestima.

Prema jednoj studiji, ljudi koji spavaju manje od 7 sati su gotovo tri puta skloniji bolestima od onih koji spavaju osam i više sati.

Ne pijete dovoljno tečnosti

Kada se čovek razboli, lako postaje dehidriran, a bolno grlo može da učini da vam se pije manje vode nego inače. Takođe, povišena temperatura ubrzava potrošnju vlage iz tela, kao i pojačano stvaranje sluzi.

Zato, kada ste prehlađeni, ali i inače – u telo unosite dovoljno tečnosti, bilo da se radi o vodi, čaju ili supi. Suzdržite se od kofeina i alkohola, jer iz tela izvlače više tečnosti nego što je ostane nakon što ih popijete.

Pod stresom ste

Stres jako loše deluje na imuni sistem i vaš organizam ne može da se bori s virusima kako bi trebalo. Kada ste pod velikim stresom, lakše ćete se razboleti, a ako ste već bolesni, sporije ćete se oporavljati i simptomi bolesti biće teži, prenosi portal WebMD.

To zapravo nije prehlada

Lako je zabuniti se i zameniti prehladu s nekim drugim bolestima. Na primer, čini vam se da ste prehlađeni, imate određene simptome, ali to nikako ne prolazi jer ste zapravo alergični na nešto.

Izvor: Fokus/Espreso