Sastojci:
- 150 g lešnika
- 125 g suvih smkvi
- 200 g očišćenog suvog grožđa (svetlijeg)
- 3 jaja
- 4 kašike nerafinisanog šećera
- malo arome vanile
- 0,5 dl tamnog ruma
- malo cimeta
- 5 kašika integralnog pšeničnog brašna
- 2 žlice gustin
- 1 kašičica sode bikarbone
- 100 g badema narezanih na listiće
- 50 g kandiranih višanja ili kandiranih trešanja
- 100 g mešanog kandiranog voća
Priprema:
Lešnike raspolovite, suve smokve isecite na kockice, dodajte suvo grožđe, listiće badema i iseckano kandirano voće (trešnje/višnje samo raspolovite). Sve pospite kašikom brašna i dobro izmešajte.
Preostalo brašno dobro izmešajte sa gustinom i sodom bikarbonom. U drugoj posudi umutite jaja sa šećerom, vanilom i cimetom. Dodajte rum i, uz mešanje, mešavinu brašna/skroba.
Na kraju umešajte suvo i kandirano voće. Kutlačom dobro izmešajte i rasporedite u kalup obložen pek papirom (ili nauljen/pobrašnjen).
Pecite u prethodno zagrejanoj rerni na 160°C (ventilatorsko pečenje). Meni je u kalupu za kuglof kolač bio pečen za 35-40 min, ali ako pečete u manjem pravouglom kalupu (20×10 cm), pecite 10 minuta duže.
Kolač secite što tanje jer je vrlo zasitan.
Izvor: Coolinarika
3 horoskopska znaka shvataju šta je sreća 11. marta 2025: Veliko bogatstvo biće im servirano na srebrnoj tacni
Kako da se zaštitite od toksičnog manipulatora? 3 načina da ne upadnete u zamku čim vam neko kaže da grešite
3 horoskopska znaka su magnet za novac 3. marta 2025: Osećaju dodir luksuza o kojem su samo sanjali
Šta donosi pomračenje krvavog Meseca 14. marta 2025? Svi osećaju erupciju, a 2 znaka treba da odlože sve odluke
Dnevni horoskop za 13. mart 2025: Strelac sam sebe koči, Ribe više ne skrivaju svoju originalnost