Ako ste ljubitelj smutija, onda dan sigurno započinjete ovom ukusnom mešavinom voća i povrća.

Predlažem vam da danas isprobate malo drugačiju verziju tog zdravog recepta.

Pripremite laganu tortu koja će smutiju dati potpuno novu dimenziju.

Veganska zamena za želatin, agar agar, zgusnuće smuti u smesu pogodnu za tortu, a ječmena trava će joj dati zelenkastu boju.

Ječmena trava je namirnica koju bi trebalo svakodnevno uvrstiti u prehranu jer je bogata kalcijumom, gvožđem, vitaminom C i proteinima.

Posebno je pogodna za sportiste i one koji boluju od anemije.

Napravite vlastiti smuti u obliku kolača i zasladite se finim nisko kaloričnim desertom!

Sastojci za podlogu:

  • ½ šolje badema
  • 6 urmi bez košpica
  • ½ kašike kakaa u prahu
  • 2 kašike kokosovog ulja
  • prstohvat himalajske soli
  • 1 kašičica ekstrakta vanile

Sastojci za smuti:

  • 1 mango
  • 1 banana
  • 1 šaolja bademovog mleka
  • 2 cm oljuštenog i izrezanog đumbira
  • 2 kašičice ječmene trave
  • sok od jedne narandže
  • 1 kašika meda ili agavinog sirupa

Sastojci za zgušnjavanje smutija:

  • 2 kašičice agar agara u prahu
  • ½ šolje vode
  • * šolja = 2,5 dl

Priprema:

Za podlogu miksajte bademe do brašnaste strukture. Dodajte urme, so, vanilu i kakao pa miksajte dok ne dobijete kompaktnu lepljivu smesu. Obložite manji kalup za kolač prozirnom folijom i ravnomerno nanesite smesu po kalupu.

Za smuti miksajte sve sastojke (mango, bananu, bademovo mleko, đumbir, jačmenu travu i zaslađivač). Potrebne su vam 2 šaolje smutija za izradu deserta. Ostatak možete odmah konzumirati.

Za zgušnjavanje pomešajte vodu sa agar agarom i stavite da se kuva dok ne provri. Smanjite temperaturu i kuvajte mešajući još 1 minut. Umešajte u pripremljeni smuti (2 šolje) i miksajte. Ostavite da se malo ohladi.

Tečnu smesu ulijte u kalupe na podlogu. Stavite u frižider oko 1 sat.

Pre posluživanja ukrasite seckanim kokosom, kakaom, seckanim orašastim plodovima.

Poslužite rashlađeno i uživajte u laganom i finom desertu tokom celog dana!

Izvor: Alternativa za vas