Postoje određene vrste povrća koje su toliko lekovite da nije jasno zašto nisu popularnije.
Jedna od njih je i crnikoren, lat. Scorzonera hispanica, poznat i kao crni turovac ili španski zmijak.
Velika je šteta što nije češće na tanjirima jer je superioran izvor raznih nutrijenata.
Ima sličan ukus poput mnogo popularnijih i skupljih špargli i lako ga je uzgojiti.
Španski zmijak uzgaja se zbog jestivog korena, a zbog lepog cveta često se može naći u vrtovima kao ukrasna biljka.
Prvobitno su ga koristili Grci i Rimljani u medicinskesvrhe.
U Srednjem veku razvio se kao prirodni anestetik i lek za ugrize zmija po čemu je dobio i ime, te za smirivanje želuca i lečenje prehlada.
Danas su Belgija, Holandija i Nemačka najznačajniji svetski proizvođači ovog zaboravljenog povrća.
Sastav i lekovitost crnog korena
Crni koren siromašan je kalorijama - na 100 grama sadrži svega 73 kcal, a pun je nutrijenata, zbog čega je odličan izbor ako želite smršati.
Gotovo je neverovatna koncentracija brojnih nutrijenata u ovome povrću poput gvožđe, kalijuma, tiamina (B1), fosfora i inulina.
Porcija od 100 grama zadovoljava 20% dnevne potrebe za gvožđem i manganom, 10% dnevne potrebe za kalijumom, te 9% dnevne potrebe za tiaminom.
Dobar je izvor i C vitamina, folne kiseline, fosfora, bakra i magnezijuma.
Odličan za dijabetičare
Crni koren jedan je od najbolji izvora insulina što ga čini pogodnim za dijabetičare.
Reč je o tipu prebiotičkog vlakna koje nosi brojne zdravstvene koristi od kojih se većina povezuje sa uticajem na rast korisnih bakterija u ljudskom organizmu.
Istraživanje na 49 žena sa dijabetesom tipa 2 je otkrilo da u grupi koja je uzimala 10 grama insulina dnevno tokom 2 meseca, drastično se smanjio nivo šećera u krvi i rizik od komplikacija uzrokovanih dijabetesom.
Smanjila se i štetna aktivnost oksidativnog stresa i povećala se otpornost na delovanje slobodnih radikala.
Podstiče rast kose
Crni koren bogat je izvor važnih minerala za zdravlje kose - gvožđa i bakra.
Obezbeđuje vlasište kiseonikom, gvožđe održava zdravlje i gustoću kose. Istraživanja pokazuju da su niži nivoi gvožđa čest uzrok gubitka kose kod žena u premenopauzi.
Bakar je poznati borac protiv gubitka kose i stimulator njenog rasta. Smatra se da jača kosu, pojačava njenu boju i sprečava sede.
Uz gvožđe i bakar crni koren sadrži i vitamin C potreban za sintezu kolagena.
Kolagen pomaže u održavanju zdravlja kose jačanjem folikula kose, pa poboljšavanju apsorpcije gvožđa iz hrane.
Kombinacija ovih nutrijenata blagodatna je i u prevenciji starenja kože.
Poboljšava rad probave
Crni koren dobar je izvor tiamina koji igra važnu ulogu za ljudsko zdravlje. Bez tiamina nervni i mišićni sistem ne mogu pravilno funkcionisati.
Tiamin je uključen u metabolizam ugljenih hidrata i proizvodnju hidroklorične kiseline u želucu.
Hidrohlorična kiselina pretvara pepsinogen u pepsin - enzim koji rastvara proteine u manje jedinice koje se tada mogu aprobovati iz creva u krvotok.
Osim što pomaže u probavi proteina, hidroklorična kiselina sprečava rast bakterija u želucu.
Tokom godina njen nivo opada, pa je zbog toga starijim ljudima preporučljivo češće konzumirati namirnice poput crnog korena.
Bogat kalijumom poput banana
Često zanemareni makronutrijent kalijum nužan je za pravilnu funkciju mišića, regulaciju otkucaja srca i krvnog pritiska.
Namirnice bogate kalijumom, poput crnog korena i banana, pomažu u održavanju kostiju zdravima i smanjivanju rizika od osteoporoze.
Crni koren takođe je i superioran izvor mangana koji je važan za enzime koji kontrolišu šećer u krvi, metabolizam energije i funkciju štitne žlezde.
Manjak mangana može biti povezan sa slabom plodnošću, problemima u rastu, porođajnim manama i opštom slabošću.
Uzgoj crnog korena
Posadite ga na otvoreno u rano proleće, na sunčanoj strani, za jesensku berbu, ili u ranu jesen za prolećnu berbu.
Bolje uspeva i veći prinos daje za hladnijih leta. Iako podnosi sušu, redovno zalivanje omogući će razvoj sočnijeg korena i sprečiti razvoj vlaknaste strukture.
Zavisno od vremenskih prilika dozreva za 4-5 meseci.
Crni koren u kulinarstvu
Svi delovi crnog korena su jestivi.
Cvetovi su pogodni u pripremi salata, jestive su i klice proklijalih semenki, mladi izdanci mogu se koristiti sveži ili pripremati kao špargle.
Ali uglavnom se najviše koristi koren koji se može kuvati, pohovati, peći i pržiti poput svakog drugog povrća.
Pogodan je za pripremu mešanih priloga sa povrćem, supa i čorbi. Izvrsno se slaže sa sirevima i sosevima na bazi pavlake.
Pre pripreme koren oljušite i stavite u sirćetom zakiseljenu vodu da ne bi potamneo.
Pikantni prutići španskog zmijka
Sastojci:
- 500 g oljuštenog crnog korena
- 120 g đumbira
- korica limuna
- pola kašičice soli
- pola kašičice senfa
- 2 kašike maslinovog ulja
- 30 g maslaca
- 1 kašika meda
Priprema:
Kuvajte na pari crni koren dok ne omekša.
Đumbir isecite na tanke trake koristeći nožić za krompir. Pomešajte sve sastojke u posudi osim maslaca i meda.
Prebacite u vatrostalnu posudu, prekrijte folijom i pecite na 150 stepeni sat vremena.
Pomerite foliju i pecite na 200 još 40 minuta.
Premažite medom i maslacom te zapecite još dodatnih 10 minuta dok se crni koren ne karamelizuje.
Izvor: Alternativa za vas
Nedeljni horoskop od 17. do 23. februara 2025: Neko će doživeti sudinski susret, nekome iznenada stiže novac
Zašto treba da se budite u 5 ujutro? Jačaju se 3 osobine važne za uspeh, ali samo ako ispunjavate jedan uslov
Dnevni horoskop za 16. februar 2025: Škorpiji će srce brže zakucati, Jarac okuplja ljude oko sebe
Kako da upoznate čoveka? Mudri citati Dostojevskog otkrivaju kada se najbolje vidi nečija duša
Mesečni horoskop za mart 2025: Neko upada u emotivni ćorsokak, nekog čeka dobra zarada, ali i veliki trošak