Najlepše su homemade poslastice u kojima smo pored slatkih sastojaka dodali i najslađi začin na svetu - LJUBAV. Ovakvi slatkiši na prazničnoj trpezi pokazuju da ste se potrudili da obradujete svoju porodicu, goste i prijatelje sa nečim neverovatno ukusnim i jedinstvenim. Evo recepta za najlepšu božićnu tortu!

Sastojci za 8 osoba:

Testo:

  • 3 jaja
  • 14 kašika smeđeg šećera
  • 14 kašika griza
  • 14 kašika mleka
  • 14 kašika ulja
  • 200 g mlevenih oraha ili kikirikija
  • 200g suvog grožđa
  • 1 prašak za pecivo

Agda/Sirup:

  • 200 g smeđeg šećera
  • 200 ml vode
  • 200 g šlaga

Priprema:

Umutiti sve sastojke i uliti u okrugli, nauljeni pleh. Peći oko 20 minuta u zagrejanoj rerni na 250 stepeni Celzijusa, odnosno sve dok kolač ne dobije tamnobraon boju. Proveriti čačkalicom da li je kolač pečen.

Kada se kolač ohladi, skuvati sirup/agdu od šećera i vode i preliti preko ohlađenog kolača vruć sirup ili hladan sirup preko toplog kolača.

Umutiti šlag i ukrasiti tortu.

Izvor: Coolinarika