Šampinjoni imaju veliku ulogu u pripremi ukusnih jela, od testenina, do grilovanog povrća, pa sve do čorba, supa i rižota, piše Lovesensa.

Osim što hrani daju jedinstven ukus, ova vrsta pečuraka ima brojne dobrobiti po zdravlje. Šampinjoni sadrže važne vitamine, poput vitamina D, A i kompleksa vitamina B, a dokazano je i da imaju više vitamina C od zelene salate. Od minerala sadrže dosta kalijuma, gvožđa i fosfora, a jedna od najvećih benefita je i to što imaju dragoceni selen.

Istraživanja pokazuju da konzumiranje šampinjona blagotvorno deluje na nervni i kardiovaskularni sistem, mtabolizam i imaju antioksidativnasvojstva.

Predstavljamo recept za bogatu posnu/vegansku čorbu u kojoj dominiraju šampinjoni. Ova krem čorba obezbediće vašem telu zdrave sastojke, vrlo je ukusna i postaće jedan od omiljenih specijaliteta na vašoj porodičnoj trpezi.

Recept za posnu krem čorbu od šampinjona

Sastojci:

  • 500 g šampinjona
  • 2 glavice crnog luka
  • 2 čena belog luka
  • ulje
  • veza peršuna
  • slani začin od povrća
  • biber, majoran mirođija

Priprema:

Izrendajte ili iseckajte šampinjone, pa ih stavite u šerpu u kojoj se prethodno zagrejalo ulje. Par minuta dinstajte, pa dodajte iseckani crni luk. U šerpu sipajte pola čaše vode i dinstajte oko 10 minuta. Ostavite da se smesa malo ohladi, dodajte iseckana čena belog luka, pa sipajte u blender i mutite smesu dok ne postane kremasta. Umućenu smesu sipajte u šerpu, pa dodajte kašičicu slanog začina od povrća, malo bibera, prstohvat mirođije i majorana. Promešajte i dodajte iseckani peršun. Stavite šerpu na šporet i na laganoj vatri kuvajte dok ne proključa.

Služite čorbu dok je topla uz dvopek. Po želji, u čorbu možete staviti i malo limunovog soka.

Ako želite da je poslužite gostima, dekorišite čorbu liskama peršuna.

Prijatno!

Izvor: Lovesensa