Obrok bez kimchija je skoro nezamisliv u Koreji. Koreanci godišnje pojedu više od 1,5 miliona tona ovog ukiseljenog povrća, i to uz sve od jela sa pirinčem do pice. Kimchi možete lako napraviti i sami, kod kuće.

Sastojci koje sadrži ova pikantna korejska verzija turšije pomažu u borbi protiv prehlade i gripa. Kupus je bogat vitaminom C i fitonutrijentima, a beli luk antioksidansima koji jacaju imuni sistem i umanjuju infekcije. Chili prah sadrži kapsaicin, dok je đumbir poznati ayurvedski lek za kašalj i prehladu.

Međutim, prava moć kimchija krije se u procesu fermentacije tokom kojeg nastaju velike količine korisnih bakterija - probiotika koji jačaju imunitet i skraćuju trajanje prehlade.

Brzi recept za kimchi

Ovo je varijacija najpopularnije vrsti kimchija, tradicionalnog baechu kimchija. Biće vam potrebna jedna veća tegla sa poklopcem.

Sastojci:

  • 2 glavice nappa kupusa ili kineskog kupusa (bok choy)
  • 1 dajkon rotkva srednje veličine
  • ¼ šolje krupne morske soli
  • 1 šolja vode
  • 4 mlada luka, isečena na štapiće dužine oko 5 cm
  • 7 usitnjenih čenova belog luka
  • 2 kašike usitnjenog ili izrendanog đumbira
  • 2 kašike čilija u prahu

Priprema:

Operite kupus i isecite ga na štapiće dužine 5 cm. Oljuštite dajkon rotkvu, po dužini prvo isecite na četvrtine pa na štapiće debljine oko 1 cm. Rastvorite so u vodi, stavite kupus i dajkon rotkvu u veliku činiju, prelijte mešavinom vode i soli i ostavite da stoji 6 sati ili preko noći. Prebacite kupus i dajkon rotkvu u teglu, dodajte mladi luk, beli luk, đumbir i čili i dobro promešajte. Zatvorite teglu i ostavite je na tamnom mestu 2 do 3 dana.