Kuvanjem basmati pirinča u kombinaciji sa mahunarkama, kao što su dal i sočiva, dobija se savršen protein koji je neophodan za hladnije dane, a specijalno za osobe koje se hrane vegetarijanskim stilom ishrane.
Potrebno je:
200 g basmati pirinča
4 dl filtrirane vode
velika kašika gija
kašičica himalajske soli
¼ kašičice kurkume
1/8 kašičice šafrana
po 50 g prepečenog semena bundeve, suncokreta, susama
50 g potopljenog suvog grožđa
2 kašike svežeg korijandera ili peršuna
Način pripreme:
U dubljoj posudi zagrejati gi. Dodati basmati i uz mešanje pržiti dok ne dobije boju bisera. Ovom metodom se pirinač delimično termički obradi i svako zrno obloži gijem. Na taj način ne dozvoljava da se lepe jedno za drugo. Dodati kurkumu, šafran, himalajsku so i vodu. Kada proključa, poklopiti i isključiti vatru i ostaviti na ringli poklopljen oko 15-ak minuta. Ako se koristi plin, onda stišati vatru na najmanju jačinu. Merilo savršeno skuvanog pirinča je da kada otklopite posudu zrna na površini stoje nakostrešeno poput ježevih bodlji. Dodati ostale sastojke i lagano promešati. Služiti toplo uz kari i čatni od jabuka.
Izvor: Sensa
Kako da se zaštitite od toksičnog manipulatora? 3 načina da ne upadnete u zamku čim vam neko kaže da grešite
3 horoskopska znaka su magnet za novac 3. marta 2025: Osećaju dodir luksuza o kojem su samo sanjali
Samo inteligentni primete ovih 5 promena kod drugih: Zbog "onog" osmeha i čudnog pogleda ih čitaju kao od šale
Zasadi drvo: Snaga drveća u očuvanju prirodnog ekosistema
Kakav prvi utisak ostavljate na ljude? Šoljica kafe otkriva da li delujete ranjivo, kruto ili kao zrak sunca