„I sokovi i smutiji imaju svoje zdravstvene prednosti, ali čini mi se da u većini slučajeva blendiranje pruža više koristi od ceđenja. Smutiji imaju više vlakana, bolje zasite, jeftiniji su i zahtevaju manje vremena", ističe Džej Džej Smit, autorka bestselera „Smršajte bez dijete i vežbanja!", nutricionistkinja, licencirani stručnjak za mršavljenje i motivacioni govornik. Nakon što je poboljšala svoje zdravlje, smršala i otkrila „drugu mladost" u 40-im, autorka knjige „Zeleni smuti za savršen početak dana" (izdavač: Vulkan) postala je nadahnuće za sve koji žele da smršaju i budu zdravi.
„Smutiji sadrže presnu hranu sa mnogo vlakana, a pri ceđenju soka, pulpa se odbacuje i gube se važna vlakna," ističe Džej Džej Smit u ovoj knjizi. „Glavni argument onih koji više vole ceđene sokove jeste taj što odsustvo vlakana omogućuje lako unošenje hranljivih materija pravo u krvotok, uz vrlo malo varenja, a to dopušta digestivnom sistemu i telu da se izleče. Ali vlakna su ključna za usporavanje prolaza hrane kroz stomak i sprečavaju šećere da prebrzo uđu u krvotok. Ovo pomaže u regulisanju šećera u krvi i pomaže u kontroli težine. Upotreba zeleniša u smutijima pomaže vam da izbalansirate šećer u krvi, a zeleno povrće s puno vlakana pomaže da se uspori varenje ugljenih hidrata."
Osim ove razlike, smutiji zasite više od sokova i mogu da zamene obroke. Za smutije je potrebno manje voća i povrća da se naprave, nego da se ista čaša napuni sokom. „Blendiranje je brže od ceđenja soka i lakše je kasnije počistiti. Da biste napravili sok, sve voće i povrće mora biti isečeno na dovoljno male komade da stanu u sokovnik, a onda se obrađuje jedan po jedan komad. Da biste napravili smuti, voće i povrće može sve odjednom da stane u blender. Osim toga, sokovnik se mora rastaviti da bi se očistio, a onda ponovo sastaviti, što zahteva mnogo vremena i čišćenja. Blendere je dovoljno samo isprati, i nema delova koje treba sastavljati. U blender je takođe lako dodati suprehranu, kao što su maka ili asai bobice, jer će se i one veoma ravnomerno blendirati", ističe Džej Džej Smit.
Zeleni smutiji se sastoje od presnog organskog voća, presnog organskog lisnatog povrća i vode. Preporučeni odnos voća i zelenog povrća je 6:4, ističe Džej Džej Smit. Zeleni smutiji koji se sastoje od 40 odsto zeleniša odličan su izvor proteina. Za pripremu smutija, i veličina blendera je važna. Preporuka je da koristite blender velike brzine - oko 1000 vati, jer je uz brz blender potrebno samo 30 sekundi do minuta da vaš smuti postane kremast i gladak. Koristite zrelo voće, jer se ono lakše vari zbog živih enzima u njemu. Popijte barem jedan zeleni smuti dnevno, kaže Džej Džej Smit. Tako ćete uneti mnogo hranljivih materija u telo.
Izvor: Lovesensa
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!