Kuvanjem basmati pirinča u kombinaciji sa mahunarkama, kao što su dal i sočiva, dobija se savršen protein koji je neophodan za hladnije dane, a specijalno za osobe koje se hrane vegetarijanskim stilom ishrane.
Potrebno je:
200 g basmati pirinča
4 dl filtrirane vode
velika kašika gija
kašičica himalajske soli
¼ kašičice kurkume
1/8 kašičice šafrana
po 50 g prepečenog semena bundeve, suncokreta, susama
50 g potopljenog suvog grožđa
2 kašike svežeg korijandera ili peršuna
Način pripreme:
U dubljoj posudi zagrejati gi. Dodati basmati i uz mešanje pržiti dok ne dobije boju bisera. Ovom metodom se pirinač delimično termički obradi i svako zrno obloži gijem. Na taj način ne dozvoljava da se lepe jedno za drugo. Dodati kurkumu, šafran, himalajsku so i vodu. Kada proključa, poklopiti i isključiti vatru i ostaviti na ringli poklopljen oko 15-ak minuta. Ako se koristi plin, onda stišati vatru na najmanju jačinu. Merilo savršeno skuvanog pirinča je da kada otklopite posudu zrna na površini stoje nakostrešeno poput ježevih bodlji. Dodati ostale sastojke i lagano promešati. Služiti toplo uz kari i čatni od jabuka.
Izvor: Sensa
ISPOVEST ŽENE KOJA SE RAZVELA POSLE 33 GODINE BRAKA: "Uselila sam se u garsonjeru sa jednim koferom, bila sam presrećna"
VELIKI HOROSKOP ZA NAREDNIH 6 MESECI - OD JUNA DO DECEMBRA: Ovan postiže cilj i uspeh, Lav ulazi u novu ljubavnu vezu!
KAKO DA NOSITE PANTALONE AKO IMATE PREKO 50: 6 najboljih saveta profi stilista - izgledaćete mlađe, vitkije i super šik
PSIHOLOŠKI TEST - DA LI MAČKA SA SLIKE SILAZI ILI SE PENJE UZ STEPENICE: Odgovor otkriva kakva ste ličnost zapravo!
TEST LIČNOSTI OD 15 SEKUNDI, IZABERITE KOJA BISTE ŽIVOTNIJA NAJPRE BILI: Otkriva ko ste zaista i kako vas drugi vide!