Kada se pojave romantične iskre, sve postane ružičasto, a srce otvoreno i dobije nova krila, nekako lako zalutamo u svet snova i mašte. Međutim, problem može nastati kada se pojavi neuzvraćena ljubav. O neuzvraćenoj ljubavi pišu se pesme i romani, komponuju se pesme, snimaju filmovi. Kažu da neuzvraćena ljubav boli, a svako ko je to iskusio zna da to jeste istina.

U početku čoveka obuzima osećaj euforije, pri pogledu na predmet ljubavi oslobađaju se razni hormoni, poput adrenalina, od kojeg se tresu ruke i noge, srce je spremno da iskoči iz grudi, a leptirići lepršaju u stomaku. Tada se ovim simptomima dodaje nada, grade se snovi i planovi za zajedničku budućnost. U ovoj fazi postoje dva puta za razvoj događaja: ili osećanja postaju obostrana, ili dolazi do odbijanja i lomljenje srca. Šta treba učiniti ako vam ljubav nije uzvraćena:

1. Prihvatite da ljubav nije obostrana - Najvažnoije je da budete svesni situacije i da ne gajite dalje iluzije. Od neuzvraćene ljubavi se najpre oporave oni koji se usude da kažu "ne" bolu i nastave da žive. Kao i kod svake druge zavisnosti, prepoznavanje problema je prvi i najvažniji korak ka njegovom oslobađanju.

2. Racionalizacija - Vreme je da skinemo ružičaste naočare i pogledamo predmet obožavanja kao obična osoba, sa svojim nedostacima, problemima, manama u karakteru i izgledu. Kada s eoslobodite idealizacije, biće vam lakše da stvari postmatrate objektivnije.

3. Nemojte sami "dolivati ulje na vatru" - Mnogi u ovakvim situacijama slušaju romantičnu muziku, tužne pesme, čitaju romantične romane, gledaju drame, prate voljenu osobu na društvenim mrežama... Ovo vas samo sprečava d aponovo budete srećni i drži vas u zamci iluzije i očaja. Oslobodite se svega što vas podseća na ovu osobu.

4. Vreme je da se posvetite svom životu - Normalno je da će s epojaviti misli, da ćete ponekad biti tužni - potrebno vam je vreme da prebolite. Ali ovo je najbolje vreme za samorazvoj, kada čovek može da uči o sebi, stvara, ostvaruje snove, uči nove veštine i formira dobre planove. Pokušajte da se fokusirate na neki drugui aspekt života.

Zašto mi ljubav nije uzvraćena? Psiholozi često povezuju neuzvraćenu ljubav sa sumnjom u sebe. Odabirom predmeta ljubavi za nekoga ko nam ne uzvraća osećanja istom merom i nikada to neće učiniti iz bilo kog razloga, momak ili devojka se, takoreći, afirmiše u svom negativnom mišljenju o sebi. Često se takva bolna zavisnost pojavljuje kod onih koji nisu spremni za ozbiljnu vezu, pokazujući infantilnost u svim oblastima svog života. Takva osoba se plaši odnosa, da preuzme odgovornost za sreću drugog, stoga je "mirnije i sigurnije" voleti nekoga sa kim nema budućnost.

Ukoliko se često suočavate sa odnosima u kojima vam ljubav nije uzvraćena, možda je vreme da pogledate dublje u sebe i otkrijete kakav odnos i mišljenje imate prema sebi. Osobe sa nedostatkom samopouzdanja i težnjom ka toksičnim odnosima, preporučuje se da zatraže savet stručnog lica u vidu psihologa i psihoterapeuta. Kada se oslobodite nekih negativnih uverenja, u život donose mnoge lepe stvari, posebno ljubav!

Izvor: Sensa