Traganje za srećom traje celog života - ljudi uvek žele da pronađu način da budu srećni, ispunjeni i zadovoljni. Jedan od najvažnijih koraka jeste svest o sadašnjemtrenutku, odnosno da sreća nije ono što je bilo ili što će tek doći, već ono što je sada. Zato je potrebno da otpustite svu svoju prošlost sa bolom, žaljenjem, razmišljanje o stvarima koje ste mogli drugačije. Sada imate danas, ovaj trenutak i važno je da se na njega maksimlano fokusirate.

Istina je da je za mnoge teško da se odlobode prošlih briga i problema. Ali ne dozvolite da juče zauzme previše današnjeg. Ključsreće je upravo otpušranjeprošlosti, kada to učinite, ubrzo možete primetiti kako se slika života pred vašim očima menja.

Evo kako da se oslobodite negativnih emocija i misli zbog prošlosti:

● Oprostite sebi - Jedna od najboljih stvari koje možete da uradite da biste se oslobodili prošlosti jeste oproštaj. Prestanite sa preteranom samokritikom, nametanjem krivice, ne podsećajte sebe na to koliko ste propustili, gde ste sve pogrešili... Priznajte da niste savršeni, baš kao i svi drugi. Zapamtite, ne možete promeniti ono što se već dogodilo, ali možete da utičete na ono što se događa sada.

● Naučite da prihvatite - Šta god da vam se desilo ranije, to se ne može promeniti. Ako želite da se oslobodite loših osećanja zbog toga, morate naučiti da prihvatite. Nemate kontrolu nad svojim prošlim postupcima. Nemate kontrolu nad drugim ljudima. Postoji samo jedna stvar koju možete kontrolisati, a to ste vi.

- Prihvati sebe onakvim kakvi jeste, ali i nastavite da radite na svom razvoju.
- Shvatite ko želite sada da budete.
- Hodajte putem kojim želite da idete.

● Naučite da pozitivno razmišljate - Pozitivan stav zaista pomaže da se napusti prošlost. Na kraju krajeva, život je 10% onoga što se zaista dešava vama i oko vas. Ostalih 90% života je vaš stav. Oslobodite se negativnosti, otpustite svoj bes i prestanite da posmatrate sve iz ugla pesimizma. Negativnemisli ili emocije vam neće pomoći. Bolje se fokusirajte na pozitivno, iskustva mnogih pokazuju da im je na taj način uspelo, a uspeće i vama.

● Prestanite da brinete o svemu - Uznemirujuće misli o tome šta bi se moglo dogoditi u neizvesnoj budućnosti samo vas sprečavaju da radite na sebi. To je kao da stojite napolju sa kišobranom po sunčanom danu i čekate da jednog dana padne kiša. To vam neće pomoći i neće ništa promeniti. Pokušajte da izbacite mračne misli iz glave, a kada se nešto zaista dogodi, onda ćete "otvoriti kišobran".

● Prilagodite se promenama - Život nas često iznenadi, donese promene koje nismo očekivali, odvede nas na potpuno suprotnu stranu - ali to je život. Da biste se oslobodili prošlosti i negativnih misli u sadašnjosti, potrebno je da se prilagodite promenama koje vam je donela. Prihvatanjem se ne mirite sa situacijom, ali se ne prepuštate ni moru negativnih misli, već tragate za šansama i prilikama koje mogu promeniti ono što vam se ne dopada.

● Budite u miru sa sobom - Svako ima mane, ali i grubi dijamant je grub i hrapav, ali kada se obruši, postaje najlepši kamen na svetu. Svakodnevno se poboljšavate kroz životne izazove. Jači ste i bolji nego juče. Posmatrajte svaku prepreku kao priliku za rast.

Izvor: Sensa