Ograničavajuća uverenja možemo posmatrati kao "mentalne viruse", jer imaju ogromnu destruktivnu moć. Osim što negativno utiču na mentalno zdravlje, uverenja koja nas blokiraju postaju deo naše stavrnosti i sprečavaju nas da ostavrimo svoje snove i ciljeve. Ipak, mnogi nisu svesni da su ova destruktivna uverenja njihova glavna prepreka i ne dozvoljavaju vam da promenite život na bolje. Čovek u ovakvoj situaciji se oseća bespomoćno, jer uprkos trudu, nagrade izostaju. 

Otkrivamo koja nas 3 uverenja najviše ograničavaju i sputavaju:

Beznađe : Uverenje da željeni cilj nije ostvariv, bez obzira na vaše mogućnosti.

Bespomoćnost : uverenje da je željeni cilj dostižan, ali vi lično niste u mogućnosti da ga postignete.

Bezvrednost: Uverenje da ne zaslužujete željeni cilj zbog sopstvenih kvaliteta ili ponašanja.

Kako se izboriti sa ovim uverenjima i zauvek ih odbaciti?

Korak 1. Upoznajte svoja toksična uverenja

Ovo su ključne reči koje su povezane sa ograničavajućim uverenjima: Ne verujem, ne znam, ne mogu (nisam sposoban), nikada, niko, nema šanse, neću raditi (neće uspeti), bojim se (ja bojim se), sumnjam (teško, nisam siguran), sve, uvek, zauvek, najviše, mora (mora, mora), samo, dobro, loše.

Uzmite papir i olovku, nacrtajte tri kolone. U prvu zapišite izreke koje sadrže ove reči - trebale bi se odnositi na vaš lični život, karijeru, probleme, ciljeve i druge stvari koje su vam važne. U drugoj koloni pokušajte da ih objasnite koristeći reči "zato". U trećem, izvucite zaključke završavajući rečenicu rečima "dakle" ili "znači".

Na primer: "Nikad neću naći partnera, jer su svi muškarci loši ili su već zauzeti, pa je beskorisno to tražiti" ili "Niko nije uspeo da zaradi veliki novac ne pribegavajući obmani , jer je to nemoguće, dakle, neću ni pokušati da to učinim" itd. Napišite šta god vam padne na pamet - to mogu biti uverenja vrlo različitih razmera - od globalnih do onih koja vam se čine beznačajna!

Korak 2. Čišćenje "crvenih zastava"

Sada radimo sa svakim od njih redom, sprovodeći "čišćenje". Zapitajte se - Da li toliko cenite ovo mišljenje? Da li vam treba ili, naprotiv, sprečava vas da idete dalje? Da biste to uradili, postavite sebi nekoliko probnih pitanja (najbolje je to uraditi u pisanoj formi):

1) Ko je to rekao? 2) I koje je osnove za to imao? 3) Da li je to zaista uvek slučaj - i nikada nije bilo izuzetaka? 4) Ako sledim ovo uverenje, šta ću imati? 5) Ako ga sledim, šta moram da izgubim? 6) Da li mi još uvek treba ovo uverenje? 7) Sa kojim novim uverenjem mogu da ga zamenim? 8) Šta mogu učiniti u svojoj situaciji s obzirom na ovo novo uverenje? 

Ljubitelji strogih šema mogu nacrtati tabelu i precizno popuniti svaki red. Ako ste kreativni, možete nacrtati i neku vrstu cveta - u čijem će se središtu nalaziti vaše ograničavajuće uverenje, od kojeg se u laticama razilaze odgovori na pitanja. Nije važno kako to radite - glavna stvar koju morate da postignete je svest o sopstvenom okviru i želja da se rešite ovih "crvenih zastava“" koje vas sprečavaju da idete ka svom cilju.

Stara negativna uverenja: oprosti i otpusti

Prvo se zapitajte - zašto sakupljate negativne emocije i neprijatne senzacije, šta je u njima toliko privlačno i dragoceno, zašto ih godinama držite? Ako je teško odgovoriti na ovo pitanje, pokušajte da zamislite nekoga sličnog vama sa sličnim problemima i prevedite svoje rasuđivanje u isključivo "teorijsku" ravan. Zatim primenite sledeću psihološku tehniku: udobno sedite, prihvatite svoje nezadovoljstvo - razmislite u kom delu tela ono živi? Pokušajte da odgovorite na svoja pitanja:

Koliko je?

Koje boje?

Kakva je konzistencija (tečna, čvrsta, gasovita)?

Koja je temperatura (hladna, topla, vruća)?

Kakav je osećaj (prijatan, lepljiv, mekan, preoblikovan itd.)?

Tako ćete steći predstavu kako to „izgleda“. Sada je vreme da donesete odluku - da li vam se sviđa ono što je u vama? Ako vam se sviđa, onda ne bi trebalo da nastavite dalje.

Ako vam se ne sviđa, izvadite nezadovoljstvo iz tela. Da biste to uradili, napravite pokret rukama, kao da nešto vadite. "Držite" ga malo na dlanovima. Odlučite da li vam treba sada? Ako je odgovor negativan, uklonite ga: isperite vodom, odbacite... Istovremeno, važno je ne samo da zamišljate šta radite, već da pravite određene pokrete - mahnite rukom izbacujući smeće, upalite sveću, isperite "negativnost" sa ruku. Sada slušajte svoje telo. Šta je sada na mestu na kojem ste očistili negativnost? Možda postoji novi prijatan osećaj ili praznina koju treba popuniti. Razmislite, šta je to novo i prijatno što treba da ispuni vašu dušu.

Izvor: Sensa