Još
Izdanje: Potvrdi
Dodatno

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

DANAS POČINJE GOSPOJINSKI POST - DVE STVARI SU VAŽNE: Zašto se veruje da je posebno bitan za žene

Kako se posti Gospojinski post - traje do Velike Gospojine 28. avgusta!

 Kako se posti Gospojinski post_31242151 Izvor: Shutterstock

Pravoslavni vernici 28. avgusta proslavljaju Uspenje Presvete Bogorodice, odnosno VelikuGospojinu, a za taj praznik vernici se pripremaju postom koji se naziva Gospojinski i počinje danas 14. avgusta, na praznik Svetih mučenika Makaveja.

Pročitajte još

Gospojinski post je kratak, traje 14 dana i podrazumeva uzdržavanje od mrsne hrane životinjskog porekla, ali najpre pročišćenje i negovanje vrlina duše. Posti se na ulju, a sreda i petak s eposte na vodi, dok se za praunik Preobraženje Gospodnjeg 19. avgusta jede riba.

Teselni post koji se odnosi na hranu je samo podsetnik, odnosno pomoćno sredstvo, da treba da se treba posvetiti najvažnijem segmentu posta, a to je duhovni post koji podrazumeva odricanje od svake vrste zlih pomisli, loših želja i dela.

Saznajte i...

Vernici poste kako bi pročistili svoju dušu i pronašli smirenje, ali se oslobodili i loših navika koje negativno utiču na njihov život. Gospojinski post se smatra za strožiji post pa se poredi i sa VelikimVaskršnjimpostom.

Cilj posta su unutrašnji mir i molitva, a kao nagradu vernici uzimaju pričešće za spasenje i čišćenje duše i tela. Post je posvećen Bogorodici, a veruje se da je posebno važan za žene i majke, njihov mir i radost i pričešće na praznik Velike Gospojine.

Izabrano za vas...

Izvor: Sensa

Ovo ne smete propustiti

Komentari 0

Vaš komentar je uspešno poslat i postaće vidljiv čim ga naši administratori odobre.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Najnovije

Lični razvoj