Da li ste ikada bili usred sna i shvatili da zapravo sanjate? To se zove lucidno sanjanje i većina ljudi to doživi s vremena na vreme, naizgled nasumično. Međutim, postoji i nekoliko stvari koje možete učiniti da biste ohrabrili lucidne snove, ako vam zvuče privlačno. Predstavljamo savete stručnjaka za spavanje i snove, kako biste započeli lucidnu praksu sanjanja.

Jednostavno rečeno, lucidnosanjanje se javlja kada se neko u snu nađe svesnim (ili "lucidnim"). Ponekad im ta svest zapravo omogućava da osete da kontrolišu svoje snove. Lucidno sanjanje omogućava ljudima da iskoriste naizgled neograničeni potencijal sveta snova i same svesti. Lucidni snovi mogu biti prilika za pristup kreativnosti, vežbanje određenih veština i rad na emocionalnim pitanjima.

Ovakvi snovi mogu da vas dovedu u dodir sa vašom dubokom duhovnom prirodom i izazvati osećaj univerzalne povezanosti, i smanjiti strah od smrti. Čak se pokazalo da pomažu u lečenju noćnihmora, jer ako tokom noćne more postanete lucidni, možete promeniti sadržaj sna. Vremenom, ovo preoblikovanje može dovesti do veće fleksibilnosti i prilagodljivosti životnim izazovima.

9 tehnika da ovladate lucidnim snovima koji će uneti promene u vaš život:

1. Često testirajte stvarnost.

Steknite naviku da se pitate da li sanjate po ceo dan, ili čak pokušajte da provučete prst kroz sopstveni dlan, ili da poletite. U većini slučajeva brzo ćete shvatiti da je ovo budna stvarnost i da niste u mogućnosti da npr. letite, ali će vam to omogućiti da preispitate svoje stanje svesti - zbog čega je verovatnije da ćete to učiniti dok sanjate.

2. Naspavajte se kako bi snovi bili verovatniji.

Naravno, da biste postigli lucidno sanjanje, morate da dostignete REM san. Dakle, jedna od najosnovnijih stvari koju možete da uradite je da poradite na higijeni sna, vodeći računa da dovoljno spavate. Izbegavajte alkohol i druge supstance pre spavanja koje mogu sprečiti snove, održavajte dosledan raspored sna itd.

3. Iskoristite moć sugestije.

Kada je lucidno sanjanje prvi put postalo naučno potvrđeno, upotreba moći sugestije izgledala je kao jedna od najčešćih praksi za izazivanje lucidnog sna. Da biste to uradili, jednostavno očistite um, opustite se i ponavljajte sebi jednu od sledećih izjava dok ne počnete da verujete:

  • Večeras ću u snovima shvatiti da sanjam i postati svestan.
  • Večeras u svojim snovima, kad vidim nešto čudno, shvatiću da sanjam i postati svestan.
  • Večeras ću u svojim snovima biti kritički svesniji. Kada primetim nešto čudno, shvatiću da sanjam i postati svestan.
  • Takođe bi vam moglo pomoći da zamislite sebe kako srećno ujutru zapisujete svoj lucidni san.

4. Vodite dnevnik snova.

Onima sa odličnim sećanjem na snove obično je najlakše da postanu lucidni u svojim snovima. A jedan od načina da se poboljšate pri sećanju na snove je da vodite dnevnik snova u koji beležite sve iz snova kojih se možete setiti po buđenju.

5. Prepoznajte ponavljajuće teme ili likove u snovima.

Imate li lik ili temu iz snova koji se stalno pojavljuju? Ako je tako, možete ga koristiti kao okidač da postanete lucidni. Dok budete zaspivali, možete sebi reći, sledeći put kada se dogodi ovaj dobro poznati događaj iz snova, ili kad vidim ovog lika iz snova koji se često pojavljuje, postaću svestan da sanjam.

6. Dremajte.

Dremanje je obično lakši san od onog koji doživljavamo noću, pa može pomoći u razvijanju lucidnosti. Dok dremate, pokušajte da zadržite um budnim i da se predstavite svetu snova kada počnete da ulazite u REM san.

7. Isprobajte tehniku "Modifikovani Kastaneda".

Vagoner je ovu tehniku razvio nakon čitanja knjige Karlosa Kastanede "Journei to Iktlan". Evo kako to funkcioniše:

- Sedite u krevet i mentalno se smirite.
- Tiho zurite u dlan i brižno sebi recite: "Večeras dok sanjam, videću svoje ruke i shvatiti da sanjam."
- Nastavite da nežno gledate u svoje ruke i mentalno ponavljate izjavu: "Večeras dok sanjam, videću svoje ruke i shvatiću da sanjam."
- Dozvolite očima da se ukrštaju i da se fokusiraju; ostanite u miru i nastavite polako da ponavljate.
- Nakon otprilike pet minuta ili kad vam se previše spava, tiho prekinite vežbu.
- Ako i kada se probudite usred noći, nežno se podsetite svoje namere da vidite svoje ruke i shvatite da sanjate. Pokušajte da se setite svog poslednjeg sna; da li ste videli svoje ruke?
- U jednom trenutku u snu, vaše ruke mogu iznenada iskočiti ispred vas. Ako to učine, odmah ćete uspostaviti vezu: "Ovo je san!" Pokušajte da ostanete mirni i istražite okruženje iz snova. Kasnije, kada se probudite iz svog lucidnog sna, odvojite trenutak i zapišite to u svoj dnevnik snova. Napišite ceo san; kako ste shvatili da sanjate; šta ste radili dok ste bili svesni da sanjate itd.

Vagoner napominje da pomaže da se ova praksa sprovodi dosledno svake noći pre spavanja. "Verujem da funkcioniše tako što uspostavlja jednostavnu asocijacionu vezu stimulans-odgovor ili ono što psiholozi nazivaju "uslovljenim odgovorom", objašnjava on. Vežbanje u više navrata razvija vezu između stimulusa (vid vaših ruku) i odgovora (Ovo je san)."

8. Razmislite o svojim prethodnim snovima.

Mnemonična tehnika indukcije lucidnih snova (MILD) je tehnika pamćenja koja se koristi za jačanje lucidnih snova. Jedan istraživač sa Stenforda otkrio je da bi mu to moglo pomoći da ostvari 18 do 26 lucidnih snova mesečno, sa do četiri sna tokom noći, u poređenju sa 13 mesečno koje je iskusio koristeći samo sugestiju, a manje od jednog mesečno imao je bez tehnike.

Pažnja: MILD zahteva dobro sećanje na snove, i evo kako se to radi:

- Započnite sećanjem na san, bilo da je to bilo od prethodne noći ili iz koje ste se tek probudili.
- Zamislite anomaliju koja se dogodila u snu.
- Vizuelizujte ili zamislite sebe kako se vraćate snu, vidite ovu anomaliju, postajete lucidni i obavljate neku vrstu radnje ili sledeći korak u snu dok ste lucidni.
Dok zamišljate, recite sebi: "Sledeći put kada budem sanjao, želim da se setim da prepoznam da sanjam." Ponavljajte ovu vizualizaciju i afirmaciju dok ne zaspite.

9. Ne uzbuđujte se.

I na kraju, ako vam se želja ostvari i postanete lucidni u snu, nemojte "poludeti" od sreće. Kada postanete svesni da sanjate, previše uzbuđenje može vas probuditi.

Izvor: Sensa