Tako ljubazan i nežan, jelen je predivan simbol. Videti ili sanjati jelena je smisleno iskustvo ispunjeno bogatom duhovnom simbolikom. Životinje su stvorenja koja u naš svet mogu uneti bezuslovnu ljubav i radost. Oni nas čine saosećajnijim i unose nadu i ljubav u naše živote. Prema značenju i simbolici jelena, kao biće se smatra nežnim i saosećajnim, toplim i mirnim.

Duhovno značenje jelena je zahvalnost, ljubaznost i nevinost. Ponekad kao odrasli izgubimo kontakt sa svojim unutrašnjim detetom, a to simbolizuje jelen. Podsećaju nas da budemo nežni prema sebi i drugima oko nas. Okolnosti pod kojima vidite jelena, kao i vrsta jelena koju vidite, mogu imati različita značenja. Pa tako videti srndaća simbolizuje brzinu, izdržljivost, gracioznost, muškost, vođstvo i regeneraciju, dok mladunci predstavljaju nevinost i čistoću mladosti.

Jeleni simbolizuju sledeće kvalitete i duhovne poruke:

  • Jeleni su simbol blagosti.
  • Jelen je nežna životinja. Jelen kao duhovna životinja znači da ste nežni i da brinete za druge.
  • Vaša energija je puna pažljivog razmišljanja i unosite pozitivnost u bilo koju prostoriju u koju uđete.
  • Jeleni su simbol gracioznosti.
  • Vaša milost i ljubav prema drugima je nešto što bi svako voleo da ima u svom životu.
  • Jeleni su simbol dobrote.

Jelen je ljubazan. Imaju iskren i čist duh. Ako je ovo vaša duhovna životinja, zapamtite da uvek budete ljubazni i svesni osećanja drugih, čak i ako njihove namere nisu čiste, samo uvek budite ljubazna osoba. Ljubaznost može mnogo pomoći nekome pa pokušajte da zadržite taj atribut što više možete. Takođe, jeleni su simbol svesti, jer su svesni na višem duhovnom nivou. Njihovi rogovi poznati su po svesti i povezanosti sa Univerzumom. Isto tako i vi budite svesni svojih voljenih. Izrazite svoju ljubav prema njima i budite svesni bilo kakvih problema u životu, kako biste ih rešili i postali osoba kakva želite da budete.

Jeleni su simbol povratka nevinosti. Pa ako je ovo vaša duhovna životinja, ne zaboravite da uvek pustite unutrašnje dete. Od sobova za vreme Božića i srna koje slučajno vidimo u šumi, poznato je da predstavljaju nevinost, posebno u deci. Ne zaboravite da ostanete u kontaktu sa svojim unutrašnjim detetom i živite u životu u uživajući, zabavitese.

Jeleni su simboli obnove. Ako je ovo vaša duhovna životinja, to znači da počinjete ispočetka. Morate osvežiti neke stvari koje imate u životu. Spremni ste da popravite sve slomljene komade u svom životu i spremni ste da zamenite stvari koje se više ne uklapaju u osobu kakva želite da budete u životu. Takođe su simbol saosećanja. Ako je ovo vaša duhovna životinja, to znači da ste saosećajni. Čak i ako osećate da se u poslednje vreme niste setili da budete saosećajni. Treba da negujete duh koji želi da oseća empatiju i ljubav prema drugima u lošim vremenima, nikada ne znate kada će vam trebati malo saosećanja.

Simbolika jelena u japanskoj tradiicji je takođe interesantna. Jeleni se smatraju svetim glasnicima bogova prema šintoističkom verovanju, zbog čega su dobrodošli da slobodno lutaju prvom prestonicom Japana, Narom.

Kod Indijanaca i u indijanskoj kulturi, jeleni se smatraju glasnicima i stoga se smatraju moćnom životinjom. Oni takođe veruju u totem jelena koji je onima koji su ga čuvali doneo osetljivost, intuiciju i blagost. Još jedan aspekt domorodačke kulture, kada je simbol jelena u pitanju je to što su neka plemena smatrala mužjaka jelena kao kralja šume i zaštitnika svih stvorenja, dok je ženka jelena bila povezana sa plodnošću i duhovnim vodičima.

Saznajte šta znači kada sanjate jelena:

Sanjati jelene znači da bi trebalo da budete nežniji, isprobate drugačiji pristup životu i ljudima oko sebe na nežan način ili otklonite sve prošle probleme i krenete napred na pozitivan način. To takođe znači da ćete promeniti svoje okruženje, imati više fokusa i biti saosećajniji prema drugima. Jelen je životinja čistoće i napretka. Jelen je prirodna lepota i pomažu vam da spoznate lepotu u prirodi i životu. Slično kao i detelina sa četiri lista, jeleni predstavljaju sreću, dobre vesti, nove početke i napredak. Poznati su po tome što se kriju i skrivaju, dok ne budu spremni da izađu, što znači buđenje. Ako u snu vidite jelene, to znači da ste spremni za proboj ili buđenje u svom životu i moguće je da bi se to moglo dogoditi uskoro.

1. Ako sanjate jelena na ispaši, to može značiti sreću ili dobre vesti.

2. Ako sanjate da vas goni jelen i imate susret sa jelenom, i uplašite se, to može značiti da se bojite zezanja u životu i da nikada ne želite učiniti ništa loše.

3. Ako sanjate da jurite jelena, to može značiti da se plašite većine stvari u životu, ali ste spremni da rizikujete.

4. Ako sanjate da sebe vidite kao jelena, to obično ukazuje na nevinost u sebi. Takođe je poznato da jeleni ne veruju tako lako, pa od vas možda traži da budete iskreni prema sebi i živite svoj život sa integritetom i samopoštovanjem.

5. Ako sanjate da vam jelen prelazi put, to je znak da obratite pažnju na svoju intuiciju.

Izvor: Sensa