Bilo da verujete u postojanje sudbine ili ne, postoji nešto na šta ne možemo da utičemo i sa čim moramo da se pomirimo. Kako god da se to zove- sudbina, karma, loša sreća, nepovoljne okolnosti..Ono što neminovno moramo da prihvatimo- to su sve loše stvari koje se dešavaju u našem životu bez naše volje i delovanja i na koje ne možemo da utičemo- gubitak dragih osoba, gubitak imovine, bolesti, ratovi…
S druge strane postoji način da iskoristimo te loše okolnosti i pretvorimo ih u mogućnosti, uz pomoć svog talenta, hrabrosti. Ova sposobnost se može razvijati i zavisi samo od nas.

Na primer, ako se nalazite da brodu usred oluje, to je ono na šta ne možete da utičete. Ako se prepustite davljenju bez borbe, čekajući spas, vi ste gubitnik, neko ko se pomirio sa sudbinom i ni na koji način nije se potrudio da je promeni. Ali, ukoliko tražite dasku za koju možete da se uhvatitie i spasite, vi pokušavate da promenite svoju sudbinu, hrabro se upuštajući u borbu.

Kako razvijati načine da promenite svoju sudbinu i loše okonosti pretvorite u šanse?

Postoje načini da promenite i poboljšate svoju ličnu sudbinu, ali znajte da je ovo proces koji može potrajati dugo i zahtevaće od vas da promenite svoj kurs. Kada krenete novim putem, promene će početi veoma postepeno i skoro neprimetno. I vi ćete početi da se menjate. Znak da je vaša sudbina počela da se menja je kada ljudi oko vas kažu da ste se promenili i to na bolje. Dobićete novu energiju i elan. Problema neće biti manje, ali ćete ih brže rešavati.

  1. Komunicirajte samudrim ljudima prepunim iskustva i životnih istina. Mudar mentor ili pametan iskusan prijatelj leči vašu sudbinu. Ako u svom okruženju nemate takve ljude, zavirite u knjige. One imaju isceljujuću energiju.
  2. Trenirajte svoju pažnju. Radite vežbe, rešavajte probleme, čitajte korisne stvari. Igrajte edukativne igre koje zahtevaju koncentraciju i pažnju I trudite se da pobedite. Svaka pobeda povećava vaš talenat, poboljšava i menja vašu sudbinu.
  3. Upoznajte nove ljude, upijajte njihova iskustva I greške, proširite svoje mogućnosti i šanse. Budite brzi i okretni, menjajte aktivnosti i taktike ako to može doneti profit i poboljšanje.
  4. Prekinite veze sa ljudima iz prošlosti koji vas ne poštuju, ismevaju, koji stalno ističu vaše mane i greške. Ovo sprečava promenu sudbine.
  5. Neophodno je da se oslobodite loših navika, čak iako mislite da nisu štetne- alkohol, pušenje, osuđivanje, zavist, vulgarni jezik... Sve ovo, čak i u malim količinama, stvara veze sa lošom srećom i toksičnom prošlošću.
  6. Pronađite svoj ideal, uzor, ono u šta verujete. Držite ih se čvrsto I ne odričite ih se kada postane teško. Čak i ako budete kritikovani ili ismevani, morate čvrsto da stojite na svom mestu. Odbacivanje ideala znači izdaju sebe i napuštanje nove sudbine
  7. Svakog dana treba da izgovorite svoj cilj naglas ili u mislima. Zašto menjaš svoju sudbinu? Šta želiš da postigneš? U kome pravcu ideš? I naravno, da u to sve zaista veruješ.

 Izvor: Sensa