Ponekad u životu smatramo da su naši problemi veliki, ne razmišljajući da samo možda treba da promenimo perspektivu. Odustajemo i pre nego što želje izgovorimo naglas, a potrebno je samo da verujemo i osvestimo da možemo ostvariti svoje želje i nadanja. Jedna priča baš o tome govori:

Žena je došla u crkvu. Kupla je nekoliko sveća, stavila ih na ikone i pomolila se za svoju porodicu. Ostala joj je samo jedna sveća. Upravo je htela da je zapali u blizini svoje ikone, koju je smatrala zaštitničkom, i da moli Boga da ispuni njene planove. Zapalila je sveću, ali se odmah ugasila. Opet je zapalila, neki crni dim se stvorio, i opet se sveća ugasila. Žena je uporno pokušavala da je upali, naslonjena na plamen drugih zapaljenih sveća. Ali rezultat je bio isti. Sveća tvrdoglavo nije gorela.

Žena je bila uznemirena. Sedela je na klupi na ulazu sa svećom u ruci i zaplakala, pomisleći: "Bog mi je dao da shvatim da tražim previše. Uradio sam nešto da Bog ne želi da čuje moje molbe i molitve. Jednom kada je nastao crni dim, to znači da je počela crna linija u mom životu."

Sveštenik je prolazi pored nje i pitao sam je zašto plače. Žena mu je ispričala svoju priču i ponovo počela da jadikuje što je Bog više ne voli i ne čuje. Otac je držao njenu sveću u ruci, pažljivo je pogledao i rekao: "Upravo si kupila neispravnu sveću. Vidi, ona ima samo mali komadić fitilja umesto fitilja, zato ne gori. Idi uzmi još jednu sveću i pomoli se sa radošću i nadom u srcu."

Ova priča je vrlo jednostavna, ali nam poručuje važne životne lekcije. Jedna od njih jeste da nikada ne odustanemo pre vremena. Često odustanemo prerano, čak i da korak nismo napravili. Kada verujemo da će biti dobro, zaista će tako i biti.

Druga lekcija iz priče jeste da ne smatramo grešku konačnim ishodom. Sapleli ste se, pogrešili, dobili negativnu reakciju, ali to ne mora biti konačan neuspeh. Svaki izazov je bolje tretirati kao lekciju. Treća pouka jeste da pažljivije posmatramo svoje probleme - umesto da se fokusirate na problem, usredsredite se na rešenje.

Izvor: Sensa