Badnje veče i Božić su neki od najlepših hrišćankih praznika, za nih se vezuju razni običaji i rituali koji simbolizuju slogu, ljubav, zajedništvo i mir. Na Badnje veče se pripremamo za Božić, a 7. januara na Božić proslavljamo rođenje Isusa Hrista.

Priprema za praznik počinje sa Badnjim danom kada se rano ujutru seče badnjak na četiri dela, tako da padne ka istoku. Badnjak se donosi kući, a u domu traju pripreme za praznik. Sprema se hrana, porodica je na okupu, a raspoloženje treba da bude radosno. Badnjak se stavlja ispred ulaznih vrata, a unosi se uveče.

U nekim krajevima Srbije badnjak se maže medom kako bi simbolozovao slatku godinu pred nama, a drvetu se i prinosi vino. Badnjak se unosi u dom na Badnje veče svečano, a po podu se postavlja slama koja simbolizuje rođenje Hristovo u Vitlejemskoj pećini. Po slami se bacaju slatkiši i darovi za decu. Nekada se trpeza služila na slami, a u moderno vreme se stavlja ispod stola.

U domu se plai sveća koja simbolizuje svetlost koju u svet donosi rođenje Hristovo, a dom se kadi tamjanom. Na trpezi se postavlja posna hrana od kojih su obavezni riba, pasulj, kiseli kupus, a spemaju se i razne pite, kolači, pogača badnjača. Centralno mesto na trpezi zauzima servirano suvo voće koje se za običaj jede na Badnje veče, ali i med i orasi koji se čuvaju i nakon Badnje večeri i jedu za zdravlje.

Običaj je da se za Badnje veče ostane kod kuće sa porodicom i da se veče provede u miru, slozi i ljubavi. Porodična trpeza je mesto koje ne simboliše samo ukusnu hranu, već i duh zajedništva, radosti i pesme.

Oni koji imaju kamin ili šporet pale badnjak, a u nekim krajevima se izgovaraju reči "Koliko varnica, toliko parica." Često se za Badnje veče pije kuvano vino. Na Badnje veče pred večeru odlazi se na službu u obližnju crkvu u kojoj se simboličnu pali veliki badnjak.

Pored svih običaja najvažniji su molitva, praštanje, negovanje mira u sebi i u odnosu sa drugima. Pokušajte da oprostite ili zatražite oproštaj - ovo je dan kada se mirimo sa drugima i činimo da duh praznika donese ono najlepše, a to je ljubav.

Izvor: Sensa