Danas, 14. jula vernici pravoslavne veroispovesti slave praznik posvećen letnjim Svetim Vračima. Reč je o braći Kozmu i Damjanu koji su rođeni u Aziji u porodici hrišćanskih vernika. Veruje se da su od Boga dobili dar da leče ljude, zbog čega ove čudotvorce na ikonama i freskama vidimo prikazane sa kovčežićim u rukama, u kojima nose lekove. Prema legendi, Kozma se naljutio na Damjana kada je od žene koju su izlečili od teške bolesti uzeo 3 jaja. Kako su svoj dar za lečenje dobili bespaltno, rešili su da ne naplaćuju svoje usluge lečenja niti da primaju poklone, stoga su ih u narodu prozvali besrebrenici. Umesto novca, od svojih pacijenata tražili su da veruju u Isusa Hrista ili da bar ne izgovaraju njegovo ime uludo, čak i ako ne žele da prime hrišćansku veru.

Ovaj dan slave mnogi lekari, a posebno oni koji su ozdravili i pobedili neku bolest. Običaj je da se na praznik Svetih Vrači pomolimo za svoje zdravlje, zdravlhe porodice i bliskih ljudi.

Pošto je praznik u crkvenom kalendaru obeležen crvenim slovom, danas se izbegavaju teški fizički poslovi, a praznik bi trebalo posvetiti molitvi, s verom da će Bog sačuvati zdravlje i pomoći ljudima da budu zdravi i spremni za rad cele godine. Veruje se da se ovaj dan slavi i kao zaštita od udara groma.

Izvor: Sensa