Poznati mistik Ošo napisao je puno knjiga za samopomoć i postao popularan širom sveta. Ošova filozofija svodi se na to da mnoge stvari koje nas opterećuju i o kojima preterano razmišljamo, zapravo nisu toliko značajne po našu sudbinu koliko nam se čini.

"Ljudi sve shvataju toliko ozbiljno da im to postaje teret. Naučite da se više smejete. Za mene je smeh svet kao i molitva." - rekao je Ošo.

Kroz njegova dela provlači se uvek misao da nije važno ko je jači, ko je pametniji, ko je lepši, ko je bogatiji? Na kraju krajeva, važno je samo da li ste srećna osoba ili ne.

Sreća je ono čemu težimo, to stanje radosti koje osećamo celim bićem. Kada smo srećni i znamo da se radujemo, sve postaje lakše i lepše.

Ošo je objasnio odakle dolaze patnje i nezadovoljstva u život:

"Ako si bogat, ne razmišljaj o tome; ako si siromašan, ne shvataj ozbiljno svoje siromaštvo. Ako budeš u stanju da živiš u svetu, sećajući se da je svet samo predstava, bićeš slobodan, nećeš biti dirnut patnjom. Patnja dolazi samo od ozbiljnog stava prema životu. Počnite da tretirate život kao igru, uživajte u njemu."

Život je jedna velika igra - pogledajte ga kroz oči deteta i videćete da postoji tako sjajnih i lepih stvari da je šteta fokusirati se na ono negativno.

Izvor: Sensa