U svetu koji se brzo razvija, zar ne bi bilo sjajno kada biste mogli da usporite i uživate u životu bez pritiska ili stresa i da imate više vremena za stvari u kojima uživate? Lagom koncept jedan je od razloga zašto je Švedska jedna od najsrećnijih zemalja na svetu sa zdravom ravnotežom između posla i privatnog života i visokog životnog standarda. Lagom koncept življenja mogao bi da se prevede kao ni premalo, ni previše, već taman.

Ova filozofija je povezana sa umerenošću u svemu, sa smanjenjem stresa, postizanjem idealne ravnoteže između posla i slobodnog vremena, fokusiranjem na pitanja životne sredine i stabilnosti, na jednostavnost... Kao takav, lagom je totalna suprotnost potrošačkom načinu života koji karakteriše beskajno gomilanje materijalnih stvari i stalnu potrebu da se zarađuje sve više i više. U biti je radost postojanja i života kao takvog, a ne potrošnja.

Švedska poslovica kaže da je prava količina najbolja, a mi bismo mogli da pronađemo pandan u našoj narodnoj mudrosti- zlatna sredina. Tu zlatnu sredinu mogli bismo da primenimo u svim sferama života i da ne jurimo ekstreme. Ne treba da imamo previše stvari, previše novca, da previše radimo, da previše jedemo… Ne treba previše da brinemo niti previše da jurimo… ključ je da savladamo umetnost umerenosti u svemu! Filozof Epikur je rekao da treba da budemo umereni kako bismo mogli da uživamo u životnim radostima u izobilju.

Umerenost je ključ za doživljaj zadovoljstva. A to znači da imamo samo ono što nam je zaista potrebno. To ne podrazumeva minimalizam, već način da se uživa u životu na jednostavniji, umereniji način.

Ako želite da pronađete ravnotežu između posla i privatnog života i budete srećniji, morate da uradite sledeće stvari:

1. Odvojite vreme za svoju porodicu i prijatelje

2. Pronađite hobi, nešto što vas ispunjava, bilo da je to pisanje, slikanje, kuvanje, sport..

3. Naučite da napravite balans između posla i slobodnog vremena, pronađite svoje načine da se opustite,

4. Provodite više vremena u prirodi, a manje pred ekranima,

5. Uživajte u malim, dragocenim sitnicama kao što je kafa s porodicom ili razgovor s prijateljima…

6. Ne gomilajte stvari, reciklirajte odeću i nameštaj

7. Uradite nešto dobro za životnu sredinu

8. Fokusirajte se na ono što je zaista važno i znajte kada treba da stanete!

Izvor: Sensa