Ime: Ajna/treće oko/šesta čakra
Element: Etar
Lokacija: Između obrva
Boja: Indigo plava
Balans: Uvid, intuicija, vizija, telepatija
Blokirana: Ciničnost, poricanje
Hiperaktivna: Noćne more, halucinacije, zablude, opsesivnost
Razvija se: Od puberteta, pa nadalje
Eterična ulja: Ruzmarin, lavanda, limun
Mantra: Om
Kristali: Lapis lazuli, safir, ametist
Cveće: Hortenzija, jorgovan, lavanda, ljubičice ili petunije
Planeta: Saturn
Odnos: Guru

Ajna čakra se nalazi na sredini čela, između obrva, poznata je i kao "treće oko", piše Sandra Konstantinović u julskom broju magazina Sensa. Ona je centar jasnoće i mudrosti. Ona čini granicu između ljudske i božanske svesti. U ovoj i u narednoj čakri nema životinjskih simbola. Na ovom nivou postoje samo čisti, ljudski i božanski kvaliteti. Na simbolu ajna čakre se nalazi lotos sa dve latice, što ukazuje na činjenicu da na ovom nivou svesti postoje "samo dvoje" – Atma ( Ja) i Paramatma (Bog). Odlike ove čakre su jedinstvo (ekata), praznina (shunia), istina (sat), svest (chitt) i blaženstvo (ananda). "Oko znanja" se otvara iznutra i vidimo stvarnost – otuda i izraz "treće oko".

Predstavlja središte mudrosti, upravlja svesnim i podsvesnim delom uma. Označava našu potrebu za suštinom i smislom života. Fizički je najvažnija za održanje zdravlja. Upravlja malim mozgom, levim okom, nosom, ušima i nervnim sistemom. Kada je ajna čakra uravnotežena jasno možemo videti i osetiti našu suštinu i smisao života. Otvorena šesta čakra može omogućiti jaku intuiciju, telepatiju, vizuelizaciju. Dok dva fizička oka vide prošlost i sadašnjost, treće oko otkriva uvid u budućnost. Ova čakra uspostavlja vezu sa spoljašnjim svetom kroz unutrašnji vid.

Sve veća želja za materijalnim stvarima razdvaja nas od našeg istinskog Ja. Postoje nestrpljenje, očekivanja, tereti iz prošlosti i još mnogo negativnih misli koje blokiraju našu viziju. Ova udaljenost od duhovnosti zamagljuje našu intuiciju i disbalansira ajna čakru. Ostali aspekti koji se manifestuju su neodlučnost, zbunjenost, nedostatak fokusa i svrhe ili depresija. Borba za postizanje svojih ciljeva postaje još teža sa sumnjom u sebe. Neuravnotežena ili blokirana ajna čakra može izazvati poteškoće sa sinusima, migrene i glavobolje, nedostatak fokusa, život u mašti, nesanicu, potištenost, slom živaca, šizofreniju, probleme sa očima, tumore na mozgu.

Afirmacije za ajna čakru:

  • Ja sam izvor svoje istine i ljubavi.
  • Sve stvari oko sebe vidim jasno.
  • Mogu da manifestujem svoju viziju.
  • Oslobađam se svih sumnji i imam veru.
  • Verujem svojoj intuiciji i slušam je.

HRANA I AJNA ČAKRA

Čokolada je namirnica koja se povezuje sa čakrom trećeg oka. Želja za čokoladom ukazuje na to da se odvija neka aktivnost čakre trećeg oka. Na primer, neko ko previše razmišlja ili preterano koristi svoje psihičke sposobnosti, može da iscrpi ovaj energetski centar, a kao rezultat toga, osetiće žudnju za čokoladom. Čokolada takođe može otvoriti srčanu čakru,
jer je povezana sa ljubavlju i romantikom. Takođe, hrani sakralnu čakru, jer se često koristi za emocionalno oslobađanje. Začini imaju jako aromatično dejstvo, pa su potrebne samo male količine za poboljšanje ukusa jela. Mnogi začini su toliko moćni da imaju medicinska svojstva. Na energetskom nivou, začini su odlični za stimulisanje i zaštitu čakre trećeg oka, ali takođe imaju efekte na druge čakre.

Povoljne su i namirnice ljubičaste boje, kao i sledeće biljke i začini: Borovnice, kupine, šljive, smokve, ljubičasto grožđe, anis, bosiljak, čili, korijander, kumin, kari, mirođija.

Izvor: Sensa