Svi pravoslavni vernici 28. jula obeležavaju Ćirilovdan, praznik Svetih mučenika Kirika i Julite. Radi se o sinu i majci koji su stradali u progonu hrišćana za vreme vladavine rimskog cara Dioklecijana. Pod pretnjom smrću nisu se odrekli svoje vere zbog čega su proglašeni svecima, a deo njihovih moštiju nalazi se u crkvi Svete Bogorodice Bolničke na Ohridu.

Za ovaj dan vezuje se dosta praznika i običaja. Pošto su u pitanju majka i sin, ovaj praznik pre svega slave bezuslovnu ljubav između majke i deteta. Prema verovanju,ovog dana treba izbegavati grdnju i lepim rečima i plemenitošću čuvati porodično ognjište i harmonične odnose.

Običaj je i da mame ovog dana provedu što više vremena sa svojom decom, da se slavi ljubav, briga, nežnost, poštovanje, zajedništvo. U pojedinim krajevima postoji običaj da mame obraduju svoje mališane nekim poklonom.

Pored ovih, poštuje se još jedan običaj a vezan je za zdravlje. Naime, na Ćirilovdan se treba okupati na reci ili izvoru kako bismo bili zdravi i snažni tokom cele godine.

U narodu postoji verovanje da Sveti Kirik ima vlast nas sunčevim zracima i da oni na Ćirilovdan imaju posebnu snagu i isceljujuću energiju.

Izvor: Sensa